Elegük lett filmjeikből az indiaiaknak

2003.05.07. 16:24
Sötét évnek igérkezik az idei a tréfás emberek által Bollywoodként emlegetett indiai filmipar számára. Hollywood győzedelmes - a derék ázsiaiak saját ergya filmjeik ellen lázadnak.
Az indiai filmipar idén tavasszal egyetlen filmmel sem tudott anyagi sikert aratni. Az ország filmszínházaiban mintegy 70 film bukott meg nagyon. A közönség eltűnt, már csak a zombik tévednek be egy-egy vetítésre.

Az emberek nem akarnak többé rossz filmeket nézni - vélekedik Anumapa Chopra, filmkritikus. Karan Johar Bollywood egyik sztárrendezője ennél is tovább megy: szerinte a közönség egyfajta népfelkelésbe kezdett.

"Úgy gondolom a közönség hosszú idő után fellázadt és úgy döntött, hogy nem ül be rossz filmekre és visszautasítja a középszerűséget." - mondja Johar.

A mozik sem játszanak indiai filmet

Még a jó csajokra sem mennek be
Aisvaria Rai
Az indiai filmipar hatalmas pénzeket veszít. A tavaly forgalomba került 226 indiai filmből mindössze kettő ért el kasszasikert hazájában. 2002 így ötvenmillió dolláros veszteséggel zárult a filmgyártók számára. Az iram pedig nem csökken: az idei évből eltelt négy hónapban tizenötmillió dollárt vesztett Bollywood.

A hollywoodi produkciók ugyanekkor nagy népszerűségnek örvendenek. Tavaly a Pókember aratta a legnagyobb sikert, de az indiaiaknak bejött a Csavard be, mint Beckham, illetve az xXx.

A korábban kizárólag hindi filmeket játszó mozik sorra állnak át amerikai filmekre.

Majd csak jobb lesz

A helyi közönség számára tudományos gondossággal kidolgozott tuti forgatókönyv sémák úgy tűnik többé semmit sem érnek. Az indiai rendezők azonban csöppet sincsenek elkeseredve.

"A filmipar most nagyszerű hely a filmesek egy új nemzedékének, mert ismét a minőségre és a tehetségre helyeződik a hangsúly" - mondja Karan Johar - "A nagy produkciós cégek új rendezőknek adnak lehetőséget. Ha a padlón vagy, csak felfelé vihet az út."