A hiphop megmentője és az elektromosság

2005.11.24. 11:58
A British Council által tavaly útjára indított fesztivál második állomásához érkezett. A szervezőktől ezúttal nagyrészt olyan brit zenekarok és Dj-k kaptak meghívást, akik már sikerrel szerepeltek itthon - ám most új felállásban, vagy programmal térnek vissza.

November 24-én, csütörtökön a hiphop-megváltó TY veszi be az A38-at a Tilos Rádió parti keretében, péntek este a London Elektricity Live koncertjével, és a hazánkban most bemutatkozó The Nextmennel és Mystroval erősítenek rá a a Jazz Turbulence szervezői.

TY Full Live Band (Ninja Tune / Biga Dada, UK)

Benedict Chijioke-t, azaz TY-t a hiphop műfaj egyik mai megújítójaként ünneplik. A nigériai származású, Brixtonban felnőtt rapper szembemegy a hiphopot egyre szilárdabban körülvevő kulturális sztereotípiákkal: nem káromkodik, nem él drogokkal, nem játszik sem gengsztert, sem tanítót.

Utánozhatatlan orgánumával mindössze hétköznapi történeteket mesél, amelyeken akár el is gondolkodhatunk, de az is bőven elég ha csak mosolyogva bólogatunk. TY nagyrészt maga faragja ütemeit, produceri minőségében is fittyet hányva a kövesedő hiphop hagyományokra: munkáiban példásan megfér egymás mellett lágy soul és töredezett brokenbeat - csak úgy, mint a klasszikus afrobeat-hatások és futurisztikus hiphop beatek.

Olyan előadók tűnnek fel oldalán, mint Tony Allen, Fela Kuti legendás dobosa, a Gorillaz-os Damon Albarn, vagy kiadótársa, Roots Manuva. TY afrikai származása mellett büszkén vállalja európai gyökereit, legfőbb inspirációi között emlegeti például a Queen-t, a The Police-t, vagy a Depeche Mode-ot, a mai fősodorból pedig a szintén különc és sokoldalú Outkast-et kedveli.

Upwards című második nagylemeze megnyerte a 2004-es Mercury díjat az "urban music" kategóriában, a DJ Magazine az év albumává választotta, s a zenei szupermegmondó Gilles Peterson szokásos év végi szavazásán is a dobogó tetején végzett. Az élő feállást nemcsak anglia legjobb hiphop act-jeként emlegették, hanem a "legjobb koncertzenekar" címet is számos helyen kiérdemelte.

TY Full Live Band (Big Dada / Ninja Tune, UK), Cadik & MC Zeek, Suhaid & Ágoston Béla + Kemon, Busa, Vono Box DJs aka Nafta & Suefo, Waxman, Sanyi

2005. November 24., csütörtök este 9h-05h, A38 állóhajó
Belépő: Elővételben 2000 Ft, helyszínen 2500 Ft.

* * * * * * *

London Elektricity (Hospital Records, UK)

A London Elektricity eredetileg két drum and bass villanyszerelő munkaközössége volt. A jazz zenész Tony Colman és a lemezboltos Chris Goss a drum and bass muzikális vállfajában találta meg a közös nevezőt és jelképüknek a londoni áramszolgáltatásért felelős trafóházat választva 1996-ban életre keltették a Hospital kiadót.

A sikeren felbuzdulva 1999-ben kiadták a Pull The Plug című, debütáló London Elektricity nagylemezt, amelynek bakelitváltozata a jazz-funk inspirálta zenék táncosított verzióit tartalmazta. Második albumuk, a Billion Dollar Gravy már sokkal dobbasszus orientáltabb volt, mint a bemutatkozó LP, a jazz és a funk inkább csak inspiráló hatásként van jelen.

A nagylemez megszületése után kereste meg Tony-t a két dnb keresztapa, Fabio és Grooverider, hogy lenne-e kedve a csatorna Maida Vale stúdiójában összehozni zenésztársaival egy élő LE koncertet. A fellépésre állt össze az a csapat, amely gyakorlatilag ma is a London Elektricity zenekart alkotja: sampleren és billentyűsökön Tony Colman és Landslide, a doboknál a fáradhatatlan Jungle Drummer, nagybőgőn Andy Waterworth, valamint az énekesek, Liane Carroll és MC Wrec. Az egykor volt bristoli Reprazent után most a London Elektricity lett a hangszerekkel színpadon előadott drum and bass elsőszámú zenekara.

The Nextmen (Scenario Records, UK)

Aki keres, az talál - Dom Search első lemezjátszójára 13 évesen lelt rá egy lomtalanítás alkalmával. A Nextmen másik fele sem szokványosan kezdte karrierjét, Brad Baloo hétvégenként The Police feldolgozásokat játszott zongorán egy cambridge-i pub-ban.

Két nagylemez, Get Over Ir és Amongst The Madness címmel), válogatások, mixlemezek, maxik sorát jelentették meg, olyan mikrofonisták közreműködésével, mint J-Live, a Low Life kiadó MC-krémje (Rodney P, Mystro), a jamaikai legenda Cutty Ranks, az EZK előző napján fellépő TY, Grap Luva, a London Elektricty MC Wrec-je, vagy éppen a drum and bass fenegyerek MC Dynamite.

A Nextmen a legjobb értelemben vett eklektikus party hip hopot nyomja. Szettjeikbe gyakorlatilag minden belefér a rocktól a jungle-n vagy a dancehall-on át a funkig vagy akár a jófajta popslágerekig, a lényeg azon van, ahogyan a két Nextmen ezeket jó adag hip hop-pal vegyítve összeilleszti.

Ezen az estén a The Nextmen Mystroval (Low Life Records, UK) kiegészülve támadja a becses hallgatóságot.

London Elektricity Live (Hospital Rec., UK), The Nextmen (Scenario Rec., UK) + Mystro (Low Life, UK) és a hazaiak: The Uptown Felaz DJz, Don Leon & Kő (Sambafriqua Club, Szeged), Keyser & Shuriken

2005. November 25., péntek este 9h-05h, A38 állóhajó
Belépő: Elővételben 2500 Ft, helyszínen 2900 Ft.