Elárverezik Jim Morrison jegyzetfüzetét

2006.07.11. 12:06
A legendás Abbey Road-i stúdióban bocsátják árverésre Jim Morrisonnak, a Doors frontemberének jegyzetfüzetét, melyet utolsó napjaiban írt. A feljegyzések újra táptalajtnak adhat a pletykáknak, melyek szerint a Doors frontembere csak megrendezte saját temetését.

Árverésre bocsátja a londoni Cooper Owen cég július 28-án Jim Morrison feljegyzésekkel teli füzetét és a róla készített utolsónak tartott fényképeket, amelyek közvetlenül 1971. július 3-i rejtélyes eltűnése előtt születtek. Az aukció színhelye a legendás Abbey Road-i stúdió lesz.

A füzetbe, amelynek kikiáltási ára 80-100 ezer font, a Doors frontembere párizsi tartózkodása idején írta verseit, gondolatait. Ezeknek egy része már 15 évvel ezelőtt megjelent az American Night (Amerikai éjszaka) című kötetben.


rajongó Jim Morrison sírjánál

Megrendezte a temetését?

Mint a Cooper Owen kreatív igazgatónője az El País című spanyol napilapnak nyilatkozta, a cég történetének egyik legérdekesebb tárgya kerül kalapács alá. "Jim Morrison utolsó napjai, amelyek eltűnését vagy feltételezett halálát megelőzték, mindenki számára megmagyarázhatatlanok maradtak, ez a füzet némi fényt deríthet arra, hogy milyen volt a lelkiállapota, és valóban bekövetkezett-e a tragédia" - mondta.

A Jim Morrisonról kiállított, sokak szerint nem hiteles orvosi bizonyítvány szerint az énekes szívrohamban halt meg. A mai napig tartja magát azonban az a nézet, hogy a show-biznisztől megundorodott, és szerepjátszásra hajlamos Morrison egyszerűen megrendezte saját temetését, hogy új életet kezdjen, és szakítson a művészettel, mint egyik költői példaképe, Arthur Rimbaud. Mindez nem zavarja a rajongókat abban, hogy 35 év óta zarándokhelynek tekintsék síremlékét a párizsi Pére-La-Chaise temetőben.