Judit
2 °C
7 °C

Elárverezik Jim Morrison jegyzetfüzetét

2006.07.11. 12:06
A legendás Abbey Road-i stúdióban bocsátják árverésre Jim Morrisonnak, a Doors frontemberének jegyzetfüzetét, melyet utolsó napjaiban írt. A feljegyzések újra táptalajtnak adhat a pletykáknak, melyek szerint a Doors frontembere csak megrendezte saját temetését.

Árverésre bocsátja a londoni Cooper Owen cég július 28-án Jim Morrison feljegyzésekkel teli füzetét és a róla készített utolsónak tartott fényképeket, amelyek közvetlenül 1971. július 3-i rejtélyes eltűnése előtt születtek. Az aukció színhelye a legendás Abbey Road-i stúdió lesz.

A füzetbe, amelynek kikiáltási ára 80-100 ezer font, a Doors frontembere párizsi tartózkodása idején írta verseit, gondolatait. Ezeknek egy része már 15 évvel ezelőtt megjelent az American Night (Amerikai éjszaka) című kötetben.


rajongó Jim Morrison sírjánál

Megrendezte a temetését?

Mint a Cooper Owen kreatív igazgatónője az El País című spanyol napilapnak nyilatkozta, a cég történetének egyik legérdekesebb tárgya kerül kalapács alá. "Jim Morrison utolsó napjai, amelyek eltűnését vagy feltételezett halálát megelőzték, mindenki számára megmagyarázhatatlanok maradtak, ez a füzet némi fényt deríthet arra, hogy milyen volt a lelkiállapota, és valóban bekövetkezett-e a tragédia" - mondta.

A Jim Morrisonról kiállított, sokak szerint nem hiteles orvosi bizonyítvány szerint az énekes szívrohamban halt meg. A mai napig tartja magát azonban az a nézet, hogy a show-biznisztől megundorodott, és szerepjátszásra hajlamos Morrison egyszerűen megrendezte saját temetését, hogy új életet kezdjen, és szakítson a művészettel, mint egyik költői példaképe, Arthur Rimbaud. Mindez nem zavarja a rajongókat abban, hogy 35 év óta zarándokhelynek tekintsék síremlékét a párizsi Pére-La-Chaise temetőben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?