Auguszta
-7 °C
0 °C

Elárverezték Jimi Hendrix lángoló gitárját

2008.09.05. 10:45
A londoni árverésen félmillió fontot vártak volna az 1967-ben felgyújtott a Fender Stratocaster gitárért, de csak 280 ezer jött össze. A Beatles egyik korai szerződése pedig 240 ezer fontért talált új gazdára.

Elárverezték Jimi Hendrix egyik gitárját, amelyet a gitármágus 1967-ben felgyújtott egy londoni fellépése alkalmával. Ugyancsak kalapács alá került a csütörtöki londoni árverésen Brian Epstein első szerződése a Beatles tagjaival, valamint Elvis Presley fegyverviselésiengedély-kérelme.

Egy amerikai gyűjtő 280 ezer fontot - mintegy 84 millió forintot - fizetett ki azért a Fender Stratocaster gitárért, amelyet Hendrix 1967 márciusában a londoni Astoriában adott koncertjén gyújtott fel. Az amerikai Hendrix-őrült kifejezetten a The Fame Bureau árverésére érkezett Londonba. A hangszert Hendrix egykori sajtótitkára rokonánál találták meg, és értékét előzetesen 500 ezer fontra becsülték.

Jimi Hendrix 1967-ben júniusában a legendás monterey-i popfesztiválon is meggyújtotta hangszerét. Ezt a koncertet filmre vették, a nevezetes esemény azóta videón és dvd-n is megjelent.

Brian Epstein és a Beatles tagjainak árverésre bocsátott első szerződése 1962. január 24-én született. A négyoldalas dokumentum a négy zenész aláírásával 240 ezer fontért (mintegy 72 millió forintért) talált gazdára. A szerződés értelmében az 1967-ben elhunyt Epsteint 25 százalékos részesedés illette meg a Beatles bevételeiből. Érdekessége ennek a dokumentumnak, hogy a menedzser aláírása még nem szerepelt rajta (Epstein neve csak 1962. október 1-jén került a szerződésre.)

Elvis Presley fegyvertartási engedélyért benyújtott kérvénye 46 ezer fontot (csaknem 14 millió forintot) ért meg vásárlójának - tudatta az akciós ház.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!