Ledér artistanőkkel mentenék meg a Fővárosi Nagycirkuszt

2007.03.29. 23:15
Április elsejétől augusztus 26-ig új, gyerekbarát, egyben szexi és pszichedelikus műsort láthatnak a Fővárosi Nagycirkuszban az oda látogatók. Az orosz Jana Sevcsenkó fiatal artistákból, csinos táncoslányokból és állatokból álló társulatának Káprázat és csoda című előadását tűzték az idei szezon műsorára. Az igazi csoda viszont az lenne, ha végre fel tudnák újítani a cirkusz épületét.

A nehéz anyagi helyzetben lévő Fővárosi Nagycirkusz a 2003-ban Budapesten bevételi rekordot döntő vízi látványcirkusz segítségével szeretne egy kicsit talpra állni.

Kenyeret a cirkusznak!

A Fővárosi Nagycirkusz április 1-től naponta látható új műsorának sajtótájékoztatóját Pósfai Zoltán sajtószóvivő tartotta familiáris légkörben egy törpe artistával az oldalán. Miután szép számú tiszteletjegyet kiosztottak többek közt az Ország-világ magazin jelen lévő hölgyeinek, Pósfai tájékoztatott a káprázatról és a csodáról, illetve a szégyen és gyalázatról is, ami a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. (MACIVA) által működtetett cirkusz jelenlegi helyzetét és támogatottságát illeti.


Káprázatos galéria

A nagycirkusz felújítása ismét húzódik, jelenleg konkrétan túlélésre megy náluk a játék, mondta. "De túl fogjuk élni, ezért is hívtuk meg az orosz társulatot" - bizakodott, hogy annyira sikeres lesz az orosz Káprázat és csoda, hogy majd behozza a fennmaradáshoz szükséges pénzt. A felújítás már jócskán ráférne a szocreál épületre, de erre esély sincs, hiszen szerintük 3 milliárd forintba kerülne, viszont évről évre csökken az állami támogatás, ami jelenleg évi 200 millió forint. A fény- és hangtechnikát, illetve a vizesblokkokat már felújították, de Pósfai szerint biztos, hogy idén nem lesz több felújítás.

"Amíg gyerek van, cirkusz is van" - morzsolt el lelki szemei sarkában egy könnycseppet, majd bemutatta Hrisafis Gábort, a körülbelül egyméteres artistát. Gabor Clown azért volt ott, hogy bejelentsék: nemsokára Guiness-rekordkísérletet tesz szuplé kézállásban (kézenállásból lábtartás nélküli fekvőtámaszba ereszkedés, és vissza).

Orosz tini látványcirkusz

A kanadai Cirque du Soleil által is képviselt látványcirkusz műfajában utazó orosz társulat műsoráról előzetesen elmondta, hogy mint az alcíme is jelzi, földön, vízen, levegőben fog játszódni. A moszkvai csapatot egy Jana Sevcsenkó nevű hölgy alapította, aki maga is artistacsaládba született, de nem volt elég tehetséges a légi akrobatikához. Viszont fantáziája volt, ezért férjével mindenüket pénzé tették, hogy létrehozzák a társulatot, aminek átlagéletkora mindössze 22 év. "Nem is gondolnánk, hogy ez a műfaj milyen költséges, hiszen kell egy tavacska" - tette hozzá a szóvivő.

Mindent a szemnek

Legutóbb 2003-ban járt nálunk ez az orosz vízi cirkusz, és akkor 120 000 eladott jeggyel megdöntötték az addigi nézőszámi rekordot. A társaság azóta fejlődött, mondta el Pósfai, a 2003-as látványt még tovább fokozták. "Egy folyamatos, gördülékeny előadást képzeljenek el, amit nem szakítanak meg felkonferálások, így jobban magával tud ragadni" - kecsegtetett.

A joviális cirkuszi szóvivő szerint mindenki megtalálhatja majd a számára látványos elemeket a Káprázat és csodában: a gyerekek figyelmét az állatok (fókák, krokodil, cicák, kacsa, galambok), meg a bohócok igyekszenek majd lekötni, a férfiak szemének nagyon csinos hölgyek kedveskednek sokat mutató ruhákban, a hölgyek örömére pedig van két, szépen kigyúrt artista férfi is. A látványcirkuszban lesz humor, és a közönséget is bevonják majd egy ponton: csónakversenyre lehet majd önként jelentkezni azoknak az apukáknak, akiknek nem okoz gondot, hogy egy egész cirkusz nevet rajtuk, miután alsógatyára vetkőztek.


Orosz lány, galéria

Játékos cicák

A fele műsor már lement, mire beértem a kosztümös próbára a sajtótájékoztatóról, ez onnan is látszott, hogy az első sorban ülő fotósoknak már egészen benedvesedtek objektívjeik. Már a műsorszámok címei sokat ígértek: Repülő hajó, Bohókás búvárok, Egyensúlyozók egy keréken, Plasztikus akrobaták, Illúzió, Szépség és ügyesség, Bravúr lengőkötélen, Játékos cicák, Szappanbuborékok és fények játéka, Tréfás vízszerelők, Kígyók és krokodil és így tovább. A műsorfüzet minden szava kincs, és ha megnézik hozzá a képeket, nem is kell többet mondanom arról, amit láttam. Főleg mert a kosztümös próbán még voltak apró bakik (bent maradt kötél, hiányzó asztal a kacsának), ezeket szombatig, a premierig még biztos kiküszöbölik.

Termálcirkusz

Úgy tűnt, az oroszlánfókáknak még szokniuk kell a tavacskájukba a Széchenyi-fürdőből kapott vizet. A szomszéd vizére a cirkusz részéről különösen büszkék voltak, szerintük az állatok számára is gyógyhatású lehet (például köztudott, hogy a víziló nálunk különösen jól szaporodik). A próba alatt a fókákat látszólag ugyanúgy ellazította a kellemes termálvíz, mint a Széchenyi Fürdő bármelyik reumás kezelésre beutalt vendégét: egy idő után képtelenek voltak szigorú idomárnőjükre figyelni, és kicsit szétesett a műsoruk. A szikár, kemény nő fel is mérgesedett, szemével szikrát szórt, de mosolya nem lankadt. A szervezők viszont hangsúlyozták, hogy az idomítási módszerek mára már enyhültek, így az állatvédőknek sem kell szemellenzőt venniük a műsorszámok alatt. Azért PETA-aktivistáknak nem kifejezetten ajánlott.


Klikk!

Utazás a szemnek

A színes műsort végignézve rájöttem, a gyermektelen, fiatal felnőtteknek is nyújthat szórakozást ez az előadás, de inkább trippezésre alkalmas, mint nosztalgiázásra. A színek, a neon és az uv-fény excesszív használata már önmagában okozhat vizuális orgazmust. Csak a penetráns állatszagtól kell valahogy elvonatkoztatni, és attól, hogy a szívszorongató cirkuszi orgonálást a 2007-es szezonra orosz szintitechno váltotta fel a nagycirkuszban. Ez utóbbi teszi az egész show-t még sokkal szürreálisabbá, egy vegyes érzelmeket keltő kortárs művészeti agybombává.

Aki csodát akar tenni, és meg akarja menteni a cirkuszt a szétrohadástól, most megteheti azzal, ha jegyet vált a Káprázat és csodára. Vigyék el a gyerekeket is, ők talán még immúnisak az orosz technóra.