Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az interneten terjed A Klónok támadása

2002.05.13. 17:39
A legszigorúbb óvintézkedések ellenére egy héttel a világpremier előtt letölthető az internetről A Klónok támadása.
Baljós árnyak az RTL Klubon - Rekordközeli nézettség
A kereskedelmi televíziótól kapott információk szerint a Star Wars első epizódját 3,2 millióan nézték vasárnap este. A Baljós árnyak idején tévézők között, a teljes lakosság körében ez közel 47 százalékos részesedést jelent, a 18-49-es célcsoportban pedig 60 százalékot. Az RTL Klub szerint 2,2 millióan nézték végig - elejétől a végéig - a Baljós árnyakat.

A nézettségi adatok alapján elmondható, hogy 1. Rész a csatorna legnézettebb műsorai közé került. A televízió képviselője szerint ennyi nézőt a Koko-meccseknek vagy a legsikeresebb - a nézettségi listákat hónapok óta vezető - Barátok közt-epizódoknak sikerült a televízió elé vonzani.

George Lucas legendás hajkoronája újabb legendás ősz tincsekkel gazdagodott az elmúlt héten. Hiába tartotta ezer lakat alatt a 2. Rész digitális munkálatait, zárta el a nyilvánosság elől az ausztráliai forgatásokat, szabdalta fel a forgatókönyvét a színészek között - a filmet ezerrel töltögetik lefelé az internetről a szintén legendás felhasználók.

Egy korai SW EP2 plakátterv
A féltve őrzött filmről - TFT, HafVCD, SeVCD néven - háromféle másolat tűnt fel a weben, mindegyikük a kalózmásolatok úgynevezett "telesync" alfajába tartozik - azaz a moziban elrejtett kézikamerával vették fel az ismeretlen, ám professzionális elkövetők. A forrás mindegyiknél ugyanaz az analóg szalag, az MPEG-kódolás azonban látványosan jobban sikerült az utóbbi két csapatnál. A felvételek egy múlt szerdai New York-i vetítésen készültek. Az analóg kazettákat már másnap meg lehetett vásárolni a Canal Street-en, a neten csak három nap múlva kezdett keringeni.

Médiaelemzők szerint a kópiákat akár egymillióan is letölthetik a csütörtöki világpremier előtt, ám ez a produkció üzleti sikerét nem befolyásolja. Stúdióvezetők már eddig is természetesnek vették, hogy egy amerikai filmpremier másnapján az interneten keressék a cam-, telesync- vagy screener-változatot (lásd még alsó keretes írásunkat), ám a bemutató előtt felbukkanó kalózkodást most az összes nyilatkozó "komoly veszélynek" minősítette. A miniatűr dv-kamerák becsempészését szinte lehetetlenség megakadályozni - vonták le a végső következtetést.

A SW EP2 - Lucas legnagyobb megelégedésére - egész évben nagy botrányokat kavart. A 136 perces filmből megvillantott négy előzetesen (Breathing, Mistery, Forbidden Love, Clone War) kívül a múlt hétig bezárólag állítólag csak Harry Knowles, az Ain't It Cool News pletykalap kalózriporterének sikerült megnézni a klónokat. A skandallumot később egy rövid jogi vita fejelte meg az űrsaga pornóparódiáját kiadó cég ellen. A mostani másolatok gyors terjedése azonban minden bizonnyal meghaladják a sorozat atyjának legsötétebb elképzeléseit, hiszen éppen azért szervezték egy napra a permiert, hogy elejét vegyék a betyárkodásnak. A stratégia nem vált be, az alkotók csak a közönség lelkiismeretére apellálhatnak.

Türelmetlenkedő rajongóknak, kiváncsi mozifanoknak és George Lucasnak megnyugtatásul közöljük: még az Index legendás starwarsológusa, Angelday is háborgó gyomorral fordította el tekintetét a gyatra minőségű, eufemizmussal is csak egy lerongyolt VHS-kazetta minőségéhez hasonlítható felvételekről.

Filmwarez-szótár
cam - a legergyább kalózfelvétel. Egyszerű kamerával keszítik, beépített mikrofonnal, ami a közönségzajjal együtt veszi fel a filmhangot.

telesync - egy háromlábú állványon álló kamerával készített jobb minőségű felvétel, ahol a fehéregyensúly, fókusz, stb. profin be van állítva. A hangot nem mikrofonnal veszik fel, hanem a hangszórókból (bal első ill. jobb első) kábellel lopják.

screener - promóciós célra készült kiváló minőségű VHS-kazetta vagy DVD-lemez, melyből DVD-minőségű anyagot lehet készíteni.

thx: s.t., m.a.