Átmenetileg zárt be a Kultiplex

2002.07.16. 16:07
Műszaki okok miatt átmenetileg zárva tart a népszerű kulturális központ és szórakozóhely. Az önkormányzat engedélyeket hiányol.
Hétfőn, műszaki okokra hivatkozva, bezárták a Kultiplex Művelődési házat. Kulturális programjai és kerthelysége okán népszerű szórakozóhely, a IX. kerületi önkormányzat Iparkereskedelmi csoportja szerint eddig mindenfajta engedély nélkül üzemelt. Az intézmény tulajdonosai szerint csütörtökön már újra kinyit a hely.

A Kultiplexnek otthont adó hajdani Blue Box mozi 2000-ben került a Tilos Rádió és az OFF (Open Film Fesztivál) tulajdonába. Az elhúzódó átalakítási munkálatok azonban majd másfél évig akadályozták a nyitást. Változást a Sziget Kft. többségi tulajdonossá válása hozott. A fél éve csatlakozott Sziget pénzéből befejeződött az átépítés, és a Kultiplex 2002 májusában, koncert- és mozi teremmel, kisteremmel és melegkonyhás terasszal megnyitotta kapuit.

Az önkormányzat szerint azonban nem csak az üzemeltetéshez, hanem az épület használatbavételéhez sem voltak meg az engedélyek. A IX. kerületi önkormányzat Iparkereskedelmi csoportjának - neve elhallgatását kérő - munkatársától megtudtuk, hogy a működési engedély megszerzése 5000 forintba kerül, 30 nap alatt kiadják, kérésre pedig megszerzik az ÁNTSZ-től a melegkonyha üzemeltetésre, a Vám- és Pénzügyőrségtől pedig az alkoholárusításra feljogosító engedélyeket is.

Az illetékes szerint a Kultiplex azért nem kérvényezte az üzemeltetéshez szükséges papírokat, mert egyelőre még az építési használatbavételi engedély sincs birtokukban. A bürokrácia útvesztőiben, illetve a szórakozóhely menedzselésben járatlanok kedvéért hozzátette, hogy az önkormányzat műszaki osztálya által kiállított papír bizonyítja, hogy az elkészült épület alkalmas funkciója betöltésére. Működési engedélyért pedig csak ezen papír birtokában lehet folyamodni.

Információnk szerint az üzemeltető cég és az önkormányzat azonban még egyezkedik a használatbavétel bizonyos részleteiről, ezért nincs meg május óta a használatbavételi engedély.

Sajnos a Kultiplex ügyvezető igazgatóját minden igyekezetünk ellenére sem sikerült megszólaltatnunk. Ugyanakkor információink szerint az engedélyezés megkezdődött, és a szórakozóhely szerda este ismét kinyit.