Árpád
-2 °C
4 °C

Monumentális erőkultusz a Dunán

2007.02.16. 11:57
Totális erőkultusz, Wagner, popslágerek és irónia: szombaton játszik Budapesten, az A38 Hajón a szlovén pop-metál-indusztriál Laibach, akik magukat nemrégiben csak "felnőtt Rammsteinként" jellemzték.

A szlovéniai Laibach kapcsán kérdések tolulnak klaviatúránkra, melyeket nem vagyunk restek megosztani önökkel. Miért kopipészt alapú a magyar (pop)kultúra, miért csak a művelt nyugat levetett ruhái jutnak el az internet és a szabad információáramlás korában hozzánk? Miért a lassan negyvenéves Gyöngyhajú lány a magyar pop legnagyobb nemzetközi sikere, az is egy német zenekar, a Scorpions nyúlásában? Miért vagyunk képtelenek egyetlen értékelhető kulturális offenzivára, akár egyetlen zenekart külföldre exportálni? Miért? Why? Warum? Tényleg csak a nyelvi korlátok és a kicsi belső piac?

Na tessék, itt van a kétmilliós Szlovéniából a Laibach egyszerre világhírű és -hírhedtségű, kúl és kult zenekar, lassacskán harminc éve a szakmában. Az 1981-ben alakult formáció (szolidaritás, Titó halála) névválasztása is provokáció volt: Lubljana német nevét használni (hm, III. Birodalom, megszállás) a partizánmítoszra épült Jugoszláviában meglehetősen hajmeresztő ötlet volt, innét már csak külföldi kiadókhoz vezetett út.

A sajátos akcentussal angol és német nyelven (is) énekelő, Wagnerrel turbósított popos-metálos-indusztriál banda besorolhatatlan zenéjében önfeledten keringőzik Hitler és Sztálin, monumentális erőkultusz nyomaszt, de a totalitarianizmus kétely- és iróniamentes igenlése éppen az elviselhetetlenségig túlhajtott azonosulással jut el az iróniához, a kritikamentes kritikáig a tükör és Platón hidegségével. Rövidke kedvcsinálónkban globalizációkritikusoknak melegen ajánljuk az új idők új dalaként a német-amerikai barátság jegyében készült, de SS-koponyás motívummal kiadott lemezről a Tanz mit Laibachot:

A Laibach és holdudvara (Noordung, Neue Slovenische Kunst, Irwin) nemzetközi hatásáról szólva ide kívánkozik a hasonlóan híres-hírhedt ká-német Rammstein, mely nem titkoltan lopdos ezt-azt a szlovénektől. A plagizálás (na jó: kölcsönzés) ügyében nemrég nagyon lazán azt nyilatkozta a Laibach: "Nem hiszünk az eredetiségben, ezért a Rammstein nem is lophatott tőlünk." Ez korrekt hozzáállás a popslágerek átdolgozásával is foglalkozó bandától, főként ha figyelembe vesszük, hogy: "Felosztottuk a piacot, a Rammstein amolyan kamaszhoz szóló Laibach, a Laibach meg a felnőtt Rammstein."

Amit az A38-as koncerttől koncerttől várhatunk: a Volk himnuszainak lemezbemutatója, köztük az Anglia, (szerintünk könnyedén lenyomja a Sex Pistols "God Save the Queen" c. örökzöldjét), valamint nonkonformista értelmiségiek néhány eltévedt szkinnel tarkított csapata a nézőtéren, extrém bónuszként Seres Lászlóval.

Utolsósorban: "Mikor a dübörgés elhalkul, mikor a fények kialszanak, és mikor mi elhagyjuk ezt a helyet, ottmaradtok egyedül, arcotokra fagyott sikollyal."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?