Bruce Lee múzeum nyílt Kínában

2002.04.13. 11:23
Múzeumot avattak Kantonban, Bruce Lee apjának szülővárosában a Halálos játék című film főszereplőjének emlékére - és ez nem kis vitát váltott ki a térségben.
Hongkongban ma is több ezres rajongó klubja van Bruce Leenek. Nem véletlenül. Az 1973-ban elhúnyt színész, aki a keleti harci művészetek nagy művelője és terjesztője volt, itt sajátította el az önvédelmi sportok több ágát és itt szerezte meg a mesteri fokozatot. A hongkongi hívek most bírálják a város hatóságait, amiért nem ők alapítottak múzeumot Lee emlékének.

Lewis Luk, a hongkongi Bruce Lee Union elnöke kijelentette a South Chine Morning Postnak, hogy a hongkongi hatóságok nagy lehetőséget szalasztottak el, mivel Leet szorosabb szálak fűztek Hongkonghoz, mint Kínához. A színész ugyan az Egyesült Államokban született, de egyéves volt, amikor szüleivel Hongkongba költözött, és itt kezdte színészi karrierjét is.

A sok személyes emléket, leveleket, fényképeket is őrző kantoni múzeumot Lee Chauyuen, Bruce Lee nővére és Cheung Pang, a Sárkány színre lép rendezője nyitották meg. A múzeum igazgatója a maga részéről elismerte, hogy az intézmény létrehozását tulajdonképpen a hongkongi hatóságok késedelmeskedése tette lehetővé.

Bruce Lee mindössze 33 évet élt, halála körül ma is sok a rejtély. Fia, Brandon Lee is megpróbált nyomdokaiba lépni, de azóta ő is meghalt és az ő esetében sem kizárt, hogy nem természetes módon.