Opera készül a Clinton-Lewinsky afférról

2002.01.22. 12:49
A világ leghíresebb gyakornoka körüli botrányról operát komponál egy orosz zeneszerző.
Mint az NTV orosz televízió jelentette, Vitalij Okorokov Monica Lewinsky és Bill Clinton elnök románcát zenésíti meg. A történet azonban a librettó-író fantáziáját követve módosul: a Fehér Ház egykori gyakornokáról a darabban kiderül, hogy kettős ügynök, akinek az a feladata, hogy a szovjet titkosszolgálat, a KGB megbízásából befolyásolja az Egyesült Államok elnökét.

Az orosz televíziónak az operáról szóló jelentése szerint Putyin orosz elnök és Monica (is) találkozik, méghozzá a Kremlben, és annak főnöke hirtelen elővesz egy kis híján mázsa súlyú dossziésorozatot arról, hogy bizonyos Maria Levinszonova, miután elvégezte a KGB különleges tanfolyamát, néhány évvel ezelőtt eredményes küldetést hajtott végre a washingtoni Fehér Házban, s ezzel tartós kárt okozott az amerikai elnök tekintélyének.

A forgatókönyv szerint az egész történetet "Putyin hadnagy" találta ki - magyarázta Okorokov a televízió riporterének, utalva ezzel Putyin titkosügynöki múltjára. És mivel a zeneszerző - mint kifejtette - olyan asszonyt akar bemutatni, "aki szeret és akit szeretni lehet", az opera végén Levinszonova, alias Lewinsky kettős ügynök feleségül megy az orosz államfő biztonsági főnökéhez.

A "Monica a Kremlben" ősbemutatójára már színpadot is találtak: a Volga menti Szaratov dalszínháza mutatja be az operát. A premier időpontját azonban még nem tűzték ki, Okorokov ugyanis még operájának utolsó kottalapjait írja - jelentette az AFP.