Két órával tovább tartott a Live 8

2005.07.03. 09:05
A szegénységellenes megakoncerten a U2, az újra-együtt-Pink Floyd és Madonna mellett megjelent az ENSZ frontembere, Kofi Annan is.
A brit és amerikai pop-rock utóbbi négy évtizedének legnagyobb neveit felvonultató, minden eddiginél hatalmasabb szolidaritási koncertet rendeztek Londonban az eddigi legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes koncertsorozat fő eseményeként.

A Hyde Parkban óvatos becslések szerint is 300 ezer néző mérföldekre hangzó üdvrivalgása kísérte Sir Paul McCartney, Sir Elton John, a Pink Floyd, Robbie Williams, a U2, Madonna, Mariah Carey, a The Who, a Coldplay és sok más előadó számait.

Le a szegénységgel!


Tekintse meg képeinket!
A Live 8 elnevezésű, Bob Geldof szervezte koncert és az azt kísérő demonstrációk deklarált célja volt a nemzetközi közvélemény - elsősorban is a nyolc vezető ipari hatalom (G8) néhány nap múlva Skóciában összegyűlő állam- és kormányfőinek - figyelmeztetése arra, hogy az 1985-ös Live Aid-koncertek óta csak romlott a legszegényebb fejlődő térség, főleg Afrika helyzete.

A Live 8 cím utalt egyrészt az Edinburgh-tól nem messze tervezett szerdai nyolcas csúcsra, másrészt angol kiejtése emlékeztet a húsz évvel ezelőtti Live Aid-ére, amelyet annak idején Afrika megsegítésére rendeztek Londonban és Philadelphiában.

Bono, a U2 frontembere a Hyde Park-i koncert nyitányán azt üzente a G8-csúcs részvevőinek: írjanak történelmet azzal, hogy átadják a szegénységet a történelemnek. Egyébként ez - Make Poverty History, vagyis adjuk át a múltnak a szegénységet - az egész rendezvénysorozat fő mottója.

A szervezők még a londoni Szt. Pál katedrális kupolája köré is elhelyeztek egy teljesen körbefutó fehér transzparenst ezzel a felszólítással.

Beatles

A tervezettnél két órával tovább tartó, vasárnap hajnalba nyúló Hyde Park-i koncertet Sir Paul McCartney nyitotta és zárta. Az elején Sir Paul a U2-val közösen adta elő az egyik legnagyobb Beatles-klasszikust, a Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band-et, a finálén pedig a régi nagy számok közül felhangzott a Get Back, a George Michaellel előadott (Baby You Can) Drive My Car, a Long and Winding Road, és a koncert szinte összes részvevőjével együtt a Hey Jude.

A londoni Live 8 másik kiemelkedő eseménye a negyed század óta először klasszikus összeállításában - David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright, Roger Waters - közönség elé lépő Pink Floyd műsora volt. A húszperces fellépés során elhangzott a Breathe, a Money, a Wish You Were Here és a Comfortably Numb.

Fagylalt vagy szegénység


Klikk a képre!
A színpadon néhány percre megjelent Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki közölte: az összefogás láttán most valóban "egyesült nemzetekről" lehet beszélni.

Geldof és szervezőtársai a szombati brit sajtóban nyílt levelet tettek közzé a skóciai G8-csúcs részvevőinek címezve. Ebben azt üzenték a Nyolcaknak: a világ ugyanúgy követeli a naponta 50 ezer ember halálát okozó szélsőséges nyomor "abszurd igazságtalanságának" megszüntetését, ahogy annak idején követelte a rabszolgaság felszámolását, a női választójogot, vagy az apartheid eltakarítását.

A Make Poverty History kampányszervezet a rendezvénysorozatra kiadott összeállításában egyebek mellett azt írta: a világ három leggazdagabb emberének vagyona meghaladja a 600 millió legszegényebb ember összvagyonát, és 800 millió ember folyamatosan éhezik, miközben a világ több élelmiszert termel, mint valaha. Mindeközben a világon élő összes gyermek alapszintű oktatása 10 milliárd dollárból megoldható lenne, ami kevesebb az amerikaiak által évente fagylaltra költött összegnél.