Pénteki balhé francia bootleghősökkel

2005.05.30. 18:24
Folytatódik a szabadtéri Bootleg Balhék szezonja a Hajógyári szigeten található Mokka Cukában, ahol 3-án, a hónap első péntekjén a két bootlegmester, Loo és Placido lép fel.

A Loo & Placido név hangzása ellenére nem rajzfilmhősöket takar, hanem a francia bootlegszíntér legismertebb figuráit, akik ugyanakkor hazájuk "rendes" zenei életéből is alaposan kiveszik a részüket. Mindketten több mint egy évtizedes zenekari múlttal rendelkeznek, mindketten mesterien dobolnak, mindketten kopaszok, na és persze mindketten odáig vannak a bootlegekért, ami végül is összehozta őket 1999-ben.

Összehangolódtak

A nagy egymásra találás előtt Loo (Laurent Lupidi) két népszerű francia zenekarban dobolt (Les Satellites, illetve Oui Oui, amelyben a kliprendezőként világhírűvé lett Michel Gondry helyét vette át!), majd producerkedett (csinált lemezt többek között a popsztár Anouknak, illetve dolgozott Manu Chao első albumán), dj-zett egy reggae sound systemben és otthon bootlegeket gyártott kedvtelésből.

Mi a bootleg?

A bootleg kifejezés nagyjából a hangrögzítés kezdete óta használatos a zenében, jelentéstartománya ugyanakkor folyamatosan bővült. A legújabb trend szerint bootlegnek nevezzük két zeneszám illegálisan készített egyvelegét. A "bootleg" szó a szesztilalom idején született Amerikában és a csempészárut nevezték így. A zenei zsargonba eredetileg mint az illegálisan rögzített, kiadott, illetve másolt felvételek megjelölése került át.

Forrás: Bootiesucks

Placido (Jeremy Johnson) kissé elérő pályát járt be: egy ska-punk banda dobosaként lett ismert Franciaországban, amelyből előbb egy emo-punk-noise zenekarba igazolt át basszusgitárosnak, majd a "francia Rage Against The Machine", a No One Is Innocent basszere lett. A zenekar Európa-szerte népszerűnek számított, az összes jelentős fesztiválon felléptek, de '99-ben mégis feloszlottak. De az ekkoriban már a szemplereket babráló Placido nem sokat pihent a babérjain, hanem újdonsült zenészbarátjával, Looval egy új projektbe kezdtek, a No One Is Innocent énekesével. A tervezett zenekarból ugyan nem lett semmi, viszont Loo és Placido olyannyira összehangolódtak, hogy azóta is elválaszthatatlan társai egymásnak a zenekészítésben.

Sikerszéria

2000 óta számos francia előadó lemezénél segédkeztek producerként, miközben egyre-másra gyártották a nem hivatalos remixeket és bootlegeket. A kezdeti hobbijuk mostanra a szenvedélyükké vált, és ez az odaadás a magyarázata annak, hogy a színtéren való feltűnésük, azaz 2003 óta folyamatosan az elsők között jegyzi őket mind a "bootlegszakma" mind a közönség. A Music Television 18 bootleget rendelt tőlük a Mash című műsora számára, illetve további 12 exkluzív mini bootlegmixet a 2004-es MTV Europe Music Awardshoz.

Sikerszériájuk 2005-ben is folytatódik: a legnagyobb francia rádióadó, az NRJ kérte fel őket csak náluk sugárzott bootlegek készítésére, az első számú nemzetközi internetes bootleg-fórum, a Get Your Bootleg On éves szavazásán pedig őket választották a 2004-es év legjobb bootleggereinek. A duó közben egy percet sem pihen: áprilisban jelent meg első mixük (S)mashingmachine címmel, továbbá összeraktak egy válogatást (Bastards At Work) a szerintük legütősebb bootlegekből. Emellett természetesen dj-znek is szerte a világban, amikor csak tehetik. Június 3-án Budapesten vetik be magukat a Mokka Cukában, lemezjátszókkal és laptopokkal felfegyverkezve, hogy élőben prezentálhassák azt a stíluskavalkádot, ami a stúdióban kutyult bootlegeikre jellemző.