'Simple, pure hip-hop'

2003.03.05. 00:50
Simple, pure hip-hop. Így nyilatkozott Romes a zenéjükről egy interjúban, és ez így igaz, és mi is megtapasztalhattuk, mennyire. Legalábbis azok, akik a csúnyácska flyer ellenére is lenéztek szombaton a Gödörbe. Itt jegyezném meg, hogy a szórólap látványa többek bizalmát és kíváncsiságát csahos fenevadként űzte el, és tagadhatatlanul rossz élmény volt kézben tartani, hiszen, mind színei, mind mintája döglött béka érzetét kelti.

A Gödörben ezen az estén - hosszas és alapos szervezkedés után - igazi autentikus hip hop zenét hallottunk, elemi ütemekkel, tényfeltáró szövegekkel. A fellépők - bizonyos körökben - iskolateremtő, elismert srácok, akik látványosan profik a hangulat- és ritmusmanipulációban. (Lootpackék a Da Antidote, a Quasimoto és a Superrapin albumok megjelenése óta váltak errefelé igazán ismertekké. És úgy hírlik, idén áprilisban jelenik meg új albumuk.) Aki megvárta a San Fransisco-i DJ-MC (Romes-Wildchild) páros ténykedését, nem csalódhatott. Romes tökéletes nyugalommal, W átütő lelkesedéssel diktálta a leckét, amelyet az "original hip hop party" hangulatát élvező közönség örömmel ismételgetett utána .

A fellépők mind-mind nagy kedvvel zenéltek, ami egy előadó részéről, mondjuk, praktikus.

Mc Wildchild például hamar rájött, milyen ütemet importáljon ide a mélybe, és ennek maradéktalanul igyekezett is megfelelni, mondhatni haladt a sávon. Romes remekelt, igazán felhőtlenül játszott, felesleges túlzások nélkül. (Sajnos ezen az estén nem kapott kedvet a szövegeléshez, noha mint megtudtam, korábban ő rappelt és Madlib (a Lootpack harmadik oszlopa, alias Quasimoto, a gombász) keverészett.)

Az ottlét könnyed és felszabadult lehetett, hiszen jelenleg Budapesten nehéz lenne akár hasonlóan impozáns helyszínt találni, ahol senkinek semmiféle kételye nem támadhat afelől, hogy a szervezők mindent megmozgattak, hogy tényleg gömbölyű legyen az este.

Említsünk még valakit? Ponsa: ezen az estén rá nem tudtam kellőképp figyelni; Cadik kellemes dallamfoszlányokat szórt - ugyan kissé bontotta az ütemet, a közönség szerencsére már lendületben volt, és nem botlott bele.

Számomra talán az egyetlen kissé visszatetsző mozzanat, a "Kezdet fiainak" pástra szabadulása volt, (akik, ha nem tűnnek el ilyen sebesen, bizony kockára tették volna az este esélyét) mert én például nem szeretem, ha egy-egy kétesen potens srác azt kiabálja agresszív módon az arcomba, hogy "Tudod is te, mi az az ucca!" , mert lássuk be még az is előfordulhat, hogy ott van valaki, aki jobban tudja. (Hogy a Való Világról szövegelnek, az már azonnali hirtelenséggel hallótávolságon kívülre űzött.)

Ez a közönségdíjas szervezkedés minden bizonnyal további hasonlatosan emelkedett estéket ígér, sőt ha azt a botlást is kiküszöbölik a rendezők, hogy a flyer ilyen mértékben taszító legyen, akkor biztos.  • Tippek
  • Bankszámla