Az oroszok szerint ellenük befolyásolták az Eurovízió eredményét

2006.05.22. 12:33
Az Eurovíziós Dalfesztiválon második helyet elért oroszok nehezen nyugszanak bele, hogy produkciójuk - mely szintén nem volt színpadi show nélkül való: Dima Bilan dala közben egy fehérbe öltözött színész mászott elő egy fehér zongorából - alulmaradt a horrorálarcos finnekkel szemben. Van, aki szerint a Lordi győzelme csak a legutóbbi az európai oroszellenes akciók sorában.

Vasárnap, egy nappal azután, hogy az öt, szörnymaszkos finn hazavágta az oroszok kedvencét Európa legnagyobb és legnézettebb popzenei versenyén, néhány orosz már arról panaszkodott, hogy a szavazás eredményét ellenük befolyásolták, írta az AP hírügynökség.

Az Ekho Moszkvi rádióállomás néhány betelefonálója azt hangoztatta, hogy Dima Bilan sokkal jobb volt a finn bandánál, a Lordinál; egy csalódott nő szerint ez az eredmény csak a legutóbbi az európai oroszellenes akciók sorában. "Mi vagyunk az elsők!" - ezzel reagált sok orosz a 2006-os nemzetközi Eurovíziós Dalfesztivál eredményére, mondta az orosz állami Egyes Csatorna bemondónője a déli híradóban.

Tiltakozásból szavaztak

"Sok szakértő szerint a győztesre pusztán tiltakozásból szavaztak" – folytatta a bemondónő. "Az volt az érzésem, hogy ez sokkal inkább cirkuszi előadók, bohócok és pirotechnikai effektusok versenye volt, nem dalverseny" – nyilatkozta a televízióban Jurij Akcsuja, az orosz Egyes Csatorna vezető zenei producere.

"Soha nem fogom elhinni, hogy a finn banda, a Lordi dala jobb vagy erősebb dal volt, mint a miénk – folytatta. – Szerintem Oroszország nyert, és a szavazás bizonyos mértékig tiltakozó szavazás volt, bár az nem tiszta számomra, hogy mi ellen tiltakozott."

Azonban nem minden orosz kritizálja az eredményt: az Ekho Moszkvij nem hivatalos közvélemény-kutatására válaszolók 80 százaléka szerint Bilan második helye sikeres eredmény volt.

Önök győztek, sajnálom

A finn metálosok felborzolták néhány finn hazafi kedélyét is, mikor a dalukat, a "Hard Rock Hallelujah"-t választották ki az északi nemzet képviseletére. Jana Rudkovszkaja, egy orosz tisztviselő, aki elkísérte Bilant a versenyre, elmondta, hogy "az európai műsorszolgáltató közösség" számos tagja úgy vélte, hogy Bilannak kellett volna nyernie. "Mindannyian ugyanazt mondták: Önök győztek, sajnálom, de úgy alakult, hogy egyszerűen nem volt szerencséjük" – idézte Rudkovszkaját az ITAR-Tass hírügynökség.

Mindeközben Bilan – akinek Never Let You Go című száma alatt egy fehérbe öltözött színész mászott elő egy fehér zongorából – sokkal diplomatikusabban reagált az eredményre, amely az egyik legmagasabb helyezés volt, amit orosz előadó valaha elért a verseny 51 éves fennállása során. "Nagyon büszke vagyok a hazámra. Hihetetlenül boldog vagyok, rengeteg érdekes fellépő volt – nyilatkozta a televízióban Bilan. – Roppant jóleső érzés, hogy gyakorlatilag egész Európában elismernek."