Maceo Parker funkmester Budapesten

2005.11.16. 15:56
Jövő hétfőn a funk egyik legnagyobb alakja, Maceo Parker lép fel a budapesti A38 hajón. A zenész hosszú éveken át szaxofonozott James Brown zenekarában, és saját zenekarával is lemezek tömegét adta ki. Olyan előadókkal is dolgozott, dolgozik együtt, mint a a Deee-lite, a De La Soul vagy a Red Hot Chili Peppers.

Az én városom: Prága rendezvénysorozatba ékelve, november 22-én Maceo Parker, a funk egyik ősatyja ad koncertet a budapesti A38 Hajón. James Brown, George Clinton, Bootsy Collins és Sly Stone mellett ő is abba a zenészkörbe tartozik, amely megteremtette a funkot. Már a 60-as és 70-es évek legütősebb funkszámainak jelentős részét ő szerezte, és gyakori partnere volt Prince-nek, Miles Davisnek és persze elsősorban James Brownnak.

Maceo Parker az észak-carolinai Kingstonban született és nevelkedett. Első zenei inspirációját nagybátyjától kapta, bátyjához, Melvinhez hasonlóan. A dobos testvér 1964-ben váratlan állásajánlatot kapott James Browntól, aki szinte véletlenül látta őt játszani. A báty Maceót is beajánlotta a soulkeresztapához, és a rövid meghallgatás után elhangzottak az azóta szállóigévé vált szavak: "Maceo, te fújsz!"

Kézről kézre jár

Maceo Parker hosszú éveken át szaxofonozott James Brown zenekarában, és összetéveszthetetlen, staccatós, recsegős stílusa alapvetően meghatározta a funkkirály zenei megszólalását. A hetvenes évektől aztán kézről kézre adták a soul és a funk legnagyobb előadói: megszámlálhatatlan Bootsy Collins-, Parliament Funkadelic-, George Clinton-felvétel őrzi játékát. A Maceót övező óriási tiszteletet jellemzi, hogy a dzsessz és a funk újabb generációi is gyakran kérik fel, zenésznek éppúgy, mint hangszerelőnek.

Amióta kivált James Brown nagyzenekarából, annak is társvezetői posztjáról, saját zenekarával szólólemezek tömegét adta ki. Mostani koncertjének gerincét az idén megjelent School's In! című albumának számai adják, de persze felhangzik jó pár régi klasszikus is. A Schools In! a kritikusok szerint Maceo eddigi legerősebb stúdióalbuma.

Maceo Parker évi 250 koncertet adva rendkívül intenzíven turnézik, de emellett évente új projekteket valósít meg, olyan zenészekkel és csapatokkal, mint a Deee-lite, a De La Soul, Bryan Ferry, Rod Stewart, a Red Hot Chili Peppers és a 10 000 Maniacs.