Mátrix 2 kalózmásolatok az interneten

2003.05.29. 11:15
Szélesvásznú, surround hangzású Mátrix-Újratöltve kópiák tűntek fel az internet magyar szegletében is.
A Kazaa 226 millió felhasználóval rendelkező fájlcserélő rendszerét még a premier előtt elárasztották a Mátrix Újratöltve digitális példányai, ezek közül azonban egy sem volt a várt film kalózverziója. A fájlok legtöbbször lejátszhatatlanok voltak, vagy valójában egy másik filmet rejtettek: például az első Mátrixot, a Harcosok Klubját, vagy a Jégkorszak illetve a Dumb & Dumber című filmeket.

A gyártó Warner Brothers és az ausztrál Village Roadshow Pictures mindent megtett, hogy a Mátrix-trilógia második része a premierig titok maradjon, reptéri fémdetektorokat alkalmaztak például az előzetes vetítéseken és a sajtó számára tartott előadásokon, hogy így akadályozzák meg kézikamerás felvételek készítését.

A film forgalmazói a világ miden pontján közel azonos időben próbálták meg bemutatni a Mátrixot, hogy így vegyék elejét a kalózmásolatok terjedésének, de az X-Men 2 rekordját nem döntötte meg a film, azt ugyanis hasonló megfontolásokból 93 országban egy időben mutatták be.

A BBC szerint azonban kedden már számos kópia keringett az interneten a filmszínházakban két hét alatt több mint 360 millió dollár bevételt produkáló alkotásból, sőt Londonban rossz minőségű Mátrix 2 DVD-ket is lehetett vásárolni a fekete piacon.

Fájlcserélők Hollywood ellen

A Mátrix-Újratöltve kópiáit a legtöbben a BitTorrent nevű fájlcserélő program segítségével töltik le, amely az eddigi p2p programokkal ellentétben nem tartalmaz bonyolult keresőkomponenst, csak a fájlcserében részt vevő honlapokról történő letöltéseket felügyeli, és gyorsítja meg. Naponta több száz felhasználó tölti le a BBC által említett honlapról a Mátrix második részét, ahonnan az új fájlcserélő programnak köszönhetően alig több mint három óra alatt jön le le a film a szélessávú internet-eléréssel rendelkező felhasználók gépére. Ráadásul a BitTorrent működési elvéből adódóan ez az idő várhatóan tovább fog csökkenni, hiszen minél többen töltik le a kérdéses fájlt, annál gyorsabb az átlagos letöltési sebesség.

Az interneten keringő digitális kópiát minden bizonnyal nem egy moziban készítették titokban kézikamera segítségével, hiszen a film jó minőségű, szélesvásznú és a hangsáv is sorround hangzású. Jack Valenti, az Amerikai Filmgyárak Szövetségének elnöke az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg az internetes kalózmásolatok előretörése a filmipar legnagyobb problémája, és a szélessávú internet-elérés terjedésével párhuzamosan a fájlcserélő programok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek majd Hollywood számára.

Magyar warez

Az Index információi szerint két napja a magyar 0day warez honlapján is fent volt a Mátrix-Újratöltve, ahonnan egy emelt díjas SMS fejében bárki letölthette a digitális kópiát. Tegnap délutánra azonban az oldalnak ingyenes tárhelyet biztosító szolgáltató törölte az egész honlapot.