Halott nyelveken forgat filmet Mel Gibson

2002.09.24. 15:51
Jézus utolsó tizenkét órája, a jámbor katolikus akciófilm-sztár rendezésében. A csak latin és arámiai nyelven beszélő film a rendező szerint érthető lesz valamiképpen. A forgalmazók kételkednek.
Mel Gibson, a lövöldözős-verekedős filmek színésze és patetikus-lövöldözős filmek rendezője elérkezettnek látta az időt, hogy színes, széles vásznon, dolby surround hangot adjon vallási meggyőződésének. Most készülő munkája Jézus utolsó tizenkét óráját dolgozza fel. Gibson, akinek lánya önkéntes zárdába vonulása óta még több ideje van az elmélkedésre, arra jutott, hogy mozija hitelességét eredeti nyelvek használatával fogja a végletekig fokozni.

A Passion címen készülő munka ugyanis teljes egészében két korabeli, de mára halottá vált nyelvet használ: a dialógusok és a narráció latin és arámiai nyelveken folyik. - Feliratozást sem fogunk használni. - mondta a karrierjét Mad Max című, autózós-mészárlós filmmel megalapozó Gibson. - Remélem, hogy képes leszek csupán a filmes eszközök használatával legyőzni a nyelvi akadályokat. Nagyon látványos sztoriról van szó, ami ráadásul civilizációkat befolyásolt, minden elképzelhető irányba, szerintem. - tette hozzá a 46 éves, magát jámbor katolikusnak mondó színész-rendező.

A film sok fejtörést okozott a nagy, amerikai filmforgalmazóknak. - Senki sem akar két, halott nyelvet használó filmmel foglalkozni. - nevetett Gibson, miközben megmutatta parányi, Jézusfejekből fűzött rózsafüzérjét. - Azt hiszik, megőrültem, és tulajdonképpen lehet, hogy igazuk van.

Gibson kaliforniai birtokán saját kápolnát építtetett, ahol privát istentiszteleteket tart családja és barátai számára. - Még ilyen kis szobrocskák is vannak az oszlopokra szerelve. - büszkélkedett.

Hivő katolikus létére nem mulasztja el az alkalmat, hogy a mai, katolikus egyházat ostorozza. - Nem könnyű manapság megtartani a hitet. Pedofil botrányok az Egyesült Államok katolikus papjai körében, meg a tömjén megbízhatatlan minősége... Beszéljünk inkább a filmről. - legyintett a barázdált arcú filmes.

A forgatások a híres Cinecitta stúdióban zajlanak majd, Róma mellett, és a barlangjairól híres Materában, Olaszország déli részén. A Vatikán hozzáállásával kapcsolatban pedig csak annyit mondott: - Nem lehet kiszámítani, miként kezelik ott az ilyen ügyeket manapság. A legfontosabb, hogy hiteles filmet forgassak.

Gibson, aki hajdanán már elutasította Martin Scorsese felkérését a Jézus utolsó megkísértése főszerepére, most ismét megtagadta magától a nagy lehetőséget. Jézust az a Jim Caviezel alakítja majd, aki a Monte Cristo grófja című filmben már megmutatta, hogy tudja, mi az a várbörtön.

A rendező döntésével kapcsolatban annyit mondott: Mikor fiatal voltam, elhatároztam, két szerepet nem fogok soha játszani. Önmagamat és Jézust. Akkor már inkább a gyilkolászás valami nagyváros utcáján, nem? - kacsintott.