Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Melegek a rasztafárik ellen

2003.09.19. 13:45
Lehet, hogy éppen a jövő heti Mobo-díjátadó ceremónián tartóztatják le azt a három jamaikai reggae-zenészt, akiket melegjogi aktivisták jelentettek fel a Scotland Yardnál, mivel állításuk szerint az énekesek dalaikban a melegek elleni erőszakra bujtanak fel.
Három reggae-zenész ellen tettek feljelentést a melegek jogait védő aktivisták, akik egész dossziéra való bizonyítékot tártak a rendőrök elé - írja a Guardian. A Beenie Man, Bounty Killer és Elephant Man néven ismert énekesek dalszövegeikben a melegek elleni erőszakra, sőt gyilkosságra is bujtogatnak. A homofóbia egyébként az egész jamaikai dance hall-világra jellemző.

A három zenészt egyébként jelölték a Mobo-díjra, amely a reggae-zene egyik rangos kitüntetése. A díjakat a jövő héten adják át, s könnyen lehet, hogy Beenie-t, Bounty Killert és Elephant Mant éppen a díjátadón tartóztatják majd le.

Az aktivisták bíznak abban, hogy a brit ügyészség, amely az utóbbi időben nagy erővel üldözi az uszító megnyilvánulásokat, ebben az esetben is határozottan fog eljárni. Bár a brit főügyész korábban jelezte, az uszítás akkor is megállapítható, ha nem követte erőszakos cselekmény, az OutRage melegjogi szervezet vezetőjét, Peter Tatchellt tavaly valóban megverték a feldühödött reggae-rajongók, amikor a Mobo-átadás helyszíne közelében demonstrált.

A vallás okozza a homofóbiát?

A Mobo szervezői viszont azzal védekeznek, hogy az inkriminált dalokat legalább két évvel ezelőtt vették fel, így azok nem is játszottak szerepet a jelölésben. Vanessa Amadi, a szervezők szóvivője maga is sértőnek, sőt undorítónak találta az ominózus szövegeket, de kijelentette: az előadók már új utakon járnak.

Chris Wells, az Echoes zenei magazin szerkesztője arra figyelmeztette az OutRage-et, hogy erőfeszítéseik hiábavalóak. "Jamaika társadalma mélyen vallásos, ezért elítéli a homoszexualitást. A homofóbiának ezek a dalok legfeljebb tünetei", véli Wells.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?