Veszélyben a filmipar

2003.06.04. 15:46
Forintban mérve gigantikus, tizenöt számjegyű veszteségre számíthatnak az amerikai filmstúdiók, ha nem sikerül megfékezni az on-line filmtöltögetés terjedését.
Az elkövetkező két évben az amerikai filmiparnak várhatóan 4 billió, azaz 4000 milliárd dolláros bevételkiesést okoznak majd az egyre terjedő szélessávú internetes fáljcserélő rendszerek, amelyekkel már zeneszámok mellett teljes, DVD-minőségű filmeket is le lehet tölteni a világhálóról. A veszélyre a Mátrix-Újratöltve esete hívta fel a szakemberek figyelmét, hiszen a hatvanhárom országban egy időben bemutatott film már a premier után huszonnégy órával letölthető volt egyes honlapokról.

Nincs baj, nincs baj, nincs baj...

A stúdiók eddig nem igazán féltek a fájlcserélő programoktól, hiszen nagyon hosszú időbe telt egy teljes film élvezhető minőségű digitális kópiáját letöltetni. A szélessávú technológiák növekedésével azonban egyre több ember tudja gyorsan és legfőképpen ingyen megszerezni a legújabb hollywoodi alkotásokat.

Pandora szelencéje nem sokára kinyílik, és soha többé nem lehet majd visszazárni. -nyilatkozta a problémáról Mark Endemano, a Deloitte Consulting médiaügyekben járatos igazgatója az angol Guardiannek. A zeneipar sem tudott megoldást találni a kialakult helyzetre -tette hozzá - ezért egyes számítások szerint a kiadóknak tavaly már 2600 milliárd dollár bevételkiesést okoztak az interneten terjedő kalózmásolatok.

A filmipar azonban nem tesz semmit a jó minőségű filmeket tartalmazó fájlok terjedése ellen. Csak várják a végzetüket, - mondta Endemano - legfeljebb a másolt DVD és videokazetták ellen próbálnak meg fellépni, mivel ez a probléma már most is évi 3000 milliárd dolláros veszteséget okoz az iparágnak.

Fémdetektor és egyéb módszerek

A nagy filmstúdiók csak most kezdenek foglalkozni a problémával, az előzetes vetítéseken pár hónapja már fémdetektorokat és éjellátó-szemüveggel felszerelkezett biztonsági őröket alkalmaznak, hogy kiszűrjék azokat, akik a sötétben digitális kamerával próbálják meg felvenni a filmet, de szakemberek szerint a kópiákat nem védik eléggé, ezért a hivatalos premier után pár órával szinte bárki készíthet digitális másolatot bármely szuperprodukcióról.