Cenzúra az MTV Europe-on?

2003.03.26. 15:40
Az MTV Europe nem sugározhat háborút ábrázoló, vagy ahhoz kapcsolódó klipet, illetve műsort. Az intézkedés kísértetiesen hasonlít a szeptemberi terrortámadáskor bevezetett médiaszabályozásra.
Az MTV jegyzékbe foglalta előírásait azokkal a videoklipekkel és műsorokkal kapcsolatban, amelyek valamilyen módon összefüggenek a háborúval, illetve ábrázolják azt. A belső használatra szánt e-mail eddig tisztázatlan körülmények közt került nyilvánosságra, mivel ugyan napok óta kering a világhálón, de a csatorna még nem kommentálta.

"Nyilvánvalóan felfokozza az emberek érzékenységét és nyugalmatlanságát a háborút, katonákat, bombázásokat, épületek romba dőlését mutató képsorok. -áll a csatorna munkatársainak széltküldött e-mailben. Ezért az MTV mellőz minden olyan programot, amely sértheti a közízlést és az emberek érzéseit. Ezért nem sugároz az adó olyan klipeket, amelyekben háború, katonák, haditervek, bombák, lövedékek, lázadások vagy kivégzések láthatóak." Emellett az MTV azokat a videókat sem sugározza, amelyek címében szerepel a "bomba", a "fegyver", a "háború" és az ezekhez hasonló szavak.

De nem ez az egyetlen döntés, amit az iraki konfliktusra reagálva hoztak a zenei csatronák vezetői. A VIVA hálózat például úgy próbálja kifejezni béke iránti elkötelezettségét, hogy március 20-tól a zenetévé összes csatornáján látható a béke nemzetközi szimbóluma közvetlenül a viva embléma, az úgynevezett station id alatt. A médiacég mindezzel nem kíván cpolitiaki állásfoglalást tenni, csak humaitárius megfontolásokból kezdett az akcióba.

Pár klip a listáról:
System of a Down "Boom!"- a háborúellenes klip tényeket és elképzeléseket tartalmaz az iraki háborúról és az áldozatokról.
Aerosmith "Don't want to miss a thing" - az "Armageddon" című filmből mutat részletet.
Manic Street Preachers "So Why So Sad" - a klipben látható egy katona megölése és egy kézigránát felrobbanása, ráadásul midnezek össze is függnek egymással.
Passengers/U2 "Miss Sarajevo" - a klipben fegyverek és felrobbantott épületek láthatók, no meg szó esik Szarajevóról.
Bon Jovi "This ain't a love song" - a videón háborús jelenetek és nyomorgó emberek szerepelnek.
Iggy Pop "Corruption" - a klipben háborúk, felkelések, fegyverek láthatóak és mellesleg feltűnik egy "Szeretjük a fegyvereket" felirat is.
Radiohead"Lucky" - a klipben háborús jelenetek és sérült gyerekek vannak.
Billy Idol "Hot in the City" - a klip egy atomrobbanást mutat.
Armand van Helden "Koochy" - a klipben egy atomrobbanás és egy hajó felrobbantása látható.
Trick Daddy "Thug Holiday" - a klipben egy katona meggyilkolását mutatják.

Outkast "B.O.B (Bombs over Baghdad)" - (Bombák Bagdad felett)
Radiohead "Invasion" - (Invázió)
Megadeth "Holy Wars" - (Szent háborúk)
Gavin Friday "You, Me and World War Three" - (Te, én és a harmadik világháború)

Tiltással az asszociációk ellen

Az ilyen típusú tiltólista nem számít újdonságnak a médiában; hasonló korlátozásokra próbálták kényszeríteni az amerikai rádióállomásokat a tavalyelőtti szeptember 11-i terrortámadás után is, bár a lista készítői akkor is hangsúlyozták, hogy nem betiltásról, csak ajánlásokról van szó. Az állítólagos tiltott számok jegyzéke a Clear Channel Communications ülésén született meg, melyen a cég programigazgatói vettek részt.

Pam Taylor, a Clear Chanel szóvivője akkor így nyilatkozott: egy óriáscégnek, aminek 1213 rádióállomás van a kezében és lefedi az egész médiapiacot, soha nem szabhatja meg senki , milyen zenét játszhat, vagy kellene játszania. Taylor szerint a lista csak javaslatokat tett az akkor "nem kívánatos", esetleg sértő dalok mellőzésére, de nem volt semmilyen utasítás benne. A felsorolásban említett számok általában erőszakot, robbanásokat, repülőszerencsétlenségeket tartalmaztak, vagy valamilyen módon New Yorkhoz kapcsolódtak.

Akkoriban tiltólistára került például a Metallica: Seek an Destroy (Kutass és rombolj) című száma vagy az AC/DC: Safe in New York (Biztonságban New Yorkban) elnevezésű dala.