Erőszakot szülnek az agresszív dalok?

2003.05.12. 10:24
Amerikai kutatások szerint az agresszív dalok antiszociálissá tesznek, a hatás ráadásul nem függ még a műfajtól sem: rap, metál vagy akár a sramli is elemi dühöt válthat ki.
A washingtoni Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) szerint az erőszakos szövegű dalok agresszív gondolatokat szülnek, és ez közvetve ellenséges szociális környezetet alakíthat ki.

Erre a cseppet sem meglepő eredményre a szervezet mintegy 500 egyetemi hallgató körében végzett kísérleteinek eredményét a Journal Of Personality and Social Psychology című szaklap májusi számában tette közzé. A tanulmány megállapította: az erőszakos dalok ellenséges érzéseket keltenek az emberekben anélkül, hogy provokálnák vagy fenyegetnék őket. Ez a hatás nem függ az egyes műfajoktól, vagy előadóktól. Még a humoros tartalmú, ám "erőszakos" alaphangú dalok is növelik az agresszivitást.

Az APA úgy véli, mindez ellentmond annak a közhiedelemnek, mely szerint a dühös, erőszakos zene pozitív katarzist vált ki az emberekből.

A kísérletek során, amelyeket az Iowai állami egyetem és a texasi humán szolgálat kutatói végeztek, hét erőszakos és hét erőszakmentes dal hatását vizsgálták. A dalok meghallgatása után különböző pszichológiai feladatokat adtak a diákoknak: osztályozniuk kellett például olyan szavakat, amelyeknek van agresszív és "szelíd" jelentése is. Az eredmény azt mutatta, hogy az erőszakos dalok hallgatása után a kétértelmű szavaknál az agresszív értelmezést domborították ki, és az agresszív szavakat nagyobb sebességgel olvasták fel, mint a "szelídeket". Mindebből azt a következtetést vonták le a kutak, hogy az agresszióval töltött dalok közvetve antiszociális magatartáshoz vezetnek. Ugyanakkor egyes szakértők szerint a durva dalok ilyen hatása csak rövid ideig tart.

Tavaly októberben amerikai kongresszusi képviselők támadást intéztek a legnagyobb lemezkiadók ellen, mert szerintük nem az erőszakos szövegekre, trágár szavakra és szexuális utalásokra vonatkozó figyelmeztetéseket nem helyezik el minden esetben a lemezborítókon. Az amerikai lemezipari szövetség, az RIAA azonban elutasította a vádat, arra hivatkozva, hogy éppen elég útmutatót adnak ahhoz, hogy ne kelljen megsérteniük az előadók kifejezési szabadságát - jegyezte meg a Reuters.