Sziget 2002 - sztárleltár

2002.06.13. 12:30
Véglegesítették az idei Sziget Fesztivál Nagyszínpadának programját. A korábban bejelentett zenekarok mellett a napokban jelezte részvételét az olasz Jovanotti, az egyesült államokbeli Iggy Pop és az angol Mission. Az idei Sziget minden eddiginél jobb sztárellátottságot ígér.
Az amerikai rocktörténet kiemelkedő figurája, Iggy Pop eredetileg James Jewel Osterberg néven született 1947. április 21-én. Gimnazista éveiben az Iguanas együttesben dobolt, innen ragadt rá az Iggy becenév. 1967-ben alakította meg Stooges (Cinkosok) nevű zenekarát, ahol már végleg az éneklésnek és a színpadi akcióknak szentelhette magát. A Stooges mindössze három nagylemezt vett fel, majd 1974-ben végleg feloszlott. A vegetálás évei következtek Iggy számára, aki ekkoriban még egy pszichiátriai klinikára is bevonult - önként -, hogy egy kicsit lazuljon.

Iggy Pop
Szólókarrierje 1976-77 táján indult el, amikor David Bowie és barátai társaságában sebtiben felvette The Idiot és Lust For Life című rendkívül erős albumait. A nyolcvanas évek második felében Iggy még készített egy szintetizátoros poplemezt Bowie-val (Blah Blah Blah), illetve egy sablonos, de lendületes metálalbumot a Sex Pistols egykori gitárosa, Steve Jones társaságában. Iggy Pop a kilencvenes években népszerűbb, mint valaha, egy újabb generáció számára lett a kompromisszummentes rockmagatartás örökérvényű ikonja. Lust For Life című számából a Trainspotting betétdalaként újra sláger lett. Iggy is gyakran színészkedett az utóbbi években: Jim Jarmusch filmjei - a Kávé és cigaretta rövidfilmsorozat harmadik epizódja és a Halott ember - mellett a Holló 2. egyik algonoszaként is láthattuk.

Jovanotti, az 1966 nyarán Lorenzo Cherubini néven született olasz énekes 19 évesen egy római rádióállomásnál, DJ-ként kezdte zenei karrierjét, hogy aztán a keverőpult mögül néhány hónapon belül a színpadra penderüljön. A kezdeti angol szövegekről igen hamar anyanyelvére váltó Jovanotti ekkoriban még csupán rappeléssel próbálkozott, karrierje előrehaladtával azonban egyre többet énekelt is. Az idén megjelent, friss, erőteljes és slágeres lemezével (Il quinto mondo) visszatérő Jovanotti három esztendővel ezelőtt magyar nyelvű konferálásával és lelkes előadásmódjával már meghódította a Sziget közönségének szívét, s tavaly is jó néhányan csak az ő kedvéért látogattak ki Eros Ramazotti budapesti koncertjére.

Ne sokat költsön, vegyen inkább olcsón
A Sziget Fesztiválra június 15-ig még elővételben, négy napijegy áráért (12 000 Ft) lehet kapni a hetijegyet. Aki június közepéig vesz hetijegyet, idén 6 000 forintot spórolhat a kapuban kapható hetijegy (18 000 Ft) árához képest. Június 15-től 15 000 forintba kerül elővételben egy hetijegy.
Nemcsak tízezer magyar rajongó, hanem az angol Mission zenekar is örök nagy kalandként élte át az első, 1990-es Budapest Sportcsarnok-beli fellépést, hiszen ekkor tetőzött az emlékezetes taxissztrájk. A Dead or Alive-ot és a Sisters of Mercyt is megjárt Wayne Hussey és zenekara ezekben az években sikerei csúcsán állt. A dark/goth gitárrock egyik legnépszerűbb társulata a nyolcvanas évek második felétől ontotta a szinte azonnal klasszikussá vált lemezeket - God's Own Medicine, Children vagy a maxislágereket egybegyűjtő First Chapter -, melyek kötelező darabjaivá váltak a Cure-on, Sisters of Mercyn, Fields of Nephilimen edződött nemzedéknek. A Mission muzsikája leginkább a Cult darkból kinövő hard rockjával volt rokonítható. Az eredeti felállásból 1990-ben Simon Hinkler gitáros, majd 1992-ben Craig Adams basszusgitáros is távozott. 1996-ban pedig a Blue lemez megjelenése után már hosszú hallgatás következett. Egy amerikai turnéra való felkérés hozta össze ismét a Missiont 1999-ben, melyben Hussey mellett újra játszik a kulcstagnak számytó Craig Adams is. Egy best of lemez, aztán lendületből egy vadonatúj album, az Aqua 2001-ben néhány, a régi szép időket méltón idéző számmal.

Mambo Kurt
A Nagyszínpadon már a nyitónapon több nemzedék meghatározó zenekara, a Cure lép föl. Ezen a helyszínen láthatja majd a közönség a sokak által várt banda, a Pulp és a brit rocktrió, a Muse koncertjét. Korábbi ígéretéhez híven fellép a Die Toten Hosen is és az esti sávhoz csatlakozik Iggy Pop és Jovanotti is. A decemberben indult "Kívánsággép"-be leadott szavazatok alapján, a szigetlakók kívánságára idén is fellép a finn HIM zenekar és a tavaly nagy sikerrel koncertező Nightwish zenekar is. A Nagyszínpad nemzetközi palettáját erősíti továbbá a francia Sergent Garcia, a német "zenebohóc" Mambo Kurt, a Stereo Mc's, a Herbalizer, a The Mission, a Kosheen a Tarantinos és a Transglobal Underground angliából, a holland The Gathering, a finn The 69 Eyes és a spanyol Ska P.

A hazai fellépők sorában megtalálható lesz a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, az Anima Sound System, Sub Bass Monster, a FreshFabrik, a Quimby, a Másfél, a Heaven Street Seven és a Sziámi.