Film készül a Napster feltalálójáról

2002.10.03. 12:59
Saját életéről forgat filmet az internet boom legendás korszakának sztárja. Az általa alapított cég ezalatt romokban hever.
A filmgyártás hőskereső gépezete elért a jelenkorig. Két évvel a Napster alkotójának tündöklése és bukása után Shawn Fanning történetéből film készül. Az MTV megvásárolta a sztorit, amelyben egy 19 éves srác, megkönnyítendő az mp3-as fájlok cserélgetését, egy hét tanulmányi szabadsága alatt számítógép adatállományokat összekapcsoló programot ír, a program vincseszterről vincseszerre járva, néhány hónap alatt elterjed az egész világon, és miközben milliók jutnak hozzá a legkülönbözőbb zenékhez ingyen, a srác kult-sztár státuszra tesz szert népszerű magazinok címlapjai révén.

Shawn Fanning ilyen sapkában szerepel majd
A történet végén a jogdíj fizetés könnyed mellőzésével zajló tranzakciók felkeltik a lemezkiadók érdeklődését is, akik rövid tanakodás után az új technológia beépítése helyett annak eltiprása mellett döntenek. A hajdan 60 millió felhasználót regisztráló Napster működése a konszernek munkája révén 2002-re ellehetetlenül, és az oldalon mára már csak a legendás logóval ellátott pólókból rendelhetnek a látogatók, amíg a készlet tart jelleggel.

A film csak azért ér majd véget ezen a ponton, mert az utolsó momentum hetekkel a Napster-történet megvásárlása előtt történt, az MTV szóvivői szerint pedig nem szeretnének sci-fit forgatni.

A film hitelességét fokozza, költségeit pedig csökkenti, hogy a most 21 éves Shawn Fanning több vonalon is részt vesz saját történetének megfilmesítésében. Valószínűleg elvállalja a film főszerepét, azaz önmagát alakítja majd, így elkerülhetőek lesznek az idő- és pénzrabló sminkes bravúrok. Az internet forradalmi alakjává vált Fanning a forgatókönyírásban is közreműködik: első kézből származó információkkal látja el Alex Winter forgatókönyvírót a Napster előtti gyermekkoráról. Zenei téren szerzett tapasztalatait pedig a soundtrack megalkotásában kamatoztatja majd.

A film a tervek szerint 2003-végétől lesz látható.

Cikkrészlet a fénykorból, a 'progi' szó használatával
Shawn Fanningnek nehéz gyerekkora volt, mert szegény ámde nagy családban nőtt fel, és apját sosem látta, mert az az adott házibuli után hazament a város gazdag negyedébe és mindent elfelejtett. Ez egyébként ebben a formában nem igaz, mert tizennyolc éves korában Fanning mégis találkozott apjával, akiről kiderült, hogy szoftvercége van, igaz addigra Shawn már a szoftvervilág legnagyobb arcai közé tartozott. ...1998-at írunk ekkor, ekkor indult be igazán az a dolog, ami a jobb és rosszabb egyetemek hallgatóit válogatás nélkül összefűzte, nevezzük mp3-láznak. ... A fájlcsere ekkor kézen közön át kiírt CD-ROM-okon, sötétben bujkáló FTP-ken, kérészéletű weboldalakon folyt.

Shawn Fanning nyakig benne volt az mp3-lázban, de vélhetően fárasztotta a konspiráció, ezért 1998 őszén egy hét tanulmányi szüntetet (lógást) szentelt egy ötlete megvalósításának, amely egy olyan program volt, amely lehetővé tette, hogy a felhasználók lássák az egymás gépein elhelyezett mp3 fájlokat, és letölthessék azokat. Ez lett a Napster.

A forradalom akkor ősszel tört ki, miután Fanning megmutatta barátainak a progit.