A NASA jóváhagyta az N'Sync-űrutazást

2002.08.28. 12:30
Az Amerikai Űrhivatal (NASA) hosszas tárgyalássorozat után végül beleegyezett Lance Bass, az N'Sync popcsapat énekesének űrutazásába. Ha az oroszokkal sikerül megegyezni a 20 millió dolláros útiköltség átutalásáról, a 23 éves tinisztár lehet a legfiatalabb asztronauta.
A Hivataltól kapott hírt a texasi Johnson Űrközpontba kézbesítették, Bass ugyanis gőzerővel tanulja, hogyan kell súlytalanul 'holdsétálni'. A popénekes lenne egyébként a második űrturista, hiszen áprilisban Mark Shuttleworth, dél-afrikai üzletember már sikeres űrutazást tett.

A hosszas huzavona miatt a költségek és a részvételi díj kifizetésének határidejét meghosszabbították, így az amerikai szponzorok - ígéretük szerint - rövid időn belül biztosítják az anyagi feltételeket is. Lance Bass kalandjának anyagi támogatását David Krieff hollywoodi producer közbenjárására eddig három amerikai cég vállalta. Krieff televíziós közvetítést tervez a Nemzetközi Űrállomásról, s természetesen a szponzorok neve is megjelenne a bejátszásokon.

Az orosz űrhivatal már hetekkel ezelőtt közölte, hogy az N'Sync énekese engedélyt kapott az október 28-ára tervezett űrutazásra. Korábban Szergej Gorbunov, a hivatal szóvivője még arról beszélt, hogy a harmadik űrturista utazását várhatóan elhalasztják, mivel a 23 éves amerikai fiatalember az útiköltségek mellett még kiképzési költségeinek egy részét sem térítette meg. Az énekes képviselője ugyanakkor az orosz hatóságok bürokratikus ügyintézését okolta a részletfizetések elmaradásáért.

A popsztár két elődjéhez - az amerikai Dennis Titóhoz és a dél-afrikai Mark Shuttleworth-höz - hasonlóan két hivatásos űrhajóssal egy orosz Szojuz űrhajón repülhet a Föld körül keringő űrállomásra, ahol tíz napot tölthet el. Ha Lance repülése valóra válik, úgy ő lesz minden idők legfiatalabb asztronautája. A rekordot jelenleg a világ második űrhajósa, a szovjet German Tyitov tartja, aki 1961 augusztusában 25 évesen repült.