Nem lesz több Nyomorultak a Broadway-on

2003.05.19. 14:04
A világhírű musicalt 16 éven keresztül játszották New Yorkban, most viszont világkörüli turnéra indul a darab.
Tizenhat év után levették a New Yorki-i Imperial Theater. műsoráról a Nyomorultak című musicalt, amit az 1987-es premier óta játszottak New Yorkban.

Lufik és meghatottság száll a szélben
Az utolsó ünnepélyes előadáson a darabban valaha játszott összes művész felvonult a színpadra, de a 300 színész és muzsikus mellett megjelent Claude-Michel Schonberg, a musical írója is. A lufikkal és érzelmekkel teli finálé után Schonberg bevallotta, hogy a darab tizennégy évvel tovább maradt műsoron, mint azt eredetileg remélte.

A különleges eseményen 1400 néző vehetett részt, többnyire meghívott vendégek, de néhány jegyet is eladtak, amelyek azután a jegyüzérek jóvoltából 18.000 dollár körüli áron találtak gazdára internetes aukciós oldalakon.

A darab tizenhat éves története során egyébként 6680 előadást tartottak, és 255 millió dollár értékben adtak el jegyeket. A Nyomorultak története azonban nem ér véget, hiszen New Yorkból most világkörüli turnéra indul a produkció, és például a londoni West End-en is hosszabb ideig fogják játszani. A Nyomorultakat az amerikai társulat mellett 54 társulat játszotta, a dalok eddig 21 nyelven csendültek fel.

A Nyomorultak, ami Victor Hugo 1832-es regénye alapján készült, 16 évig töretlen sikerrel ment a Broadway-on. így kiérdemelte a második legtöbbet játszott darab kitűntető címét New Yorkban. Csupán a Macskák előzi meg a sorban, amit eddig 7485-ször játszottak.