Jenő
-3 °C
6 °C

New York, New York mégis Budapesten

2004.07.12. 11:22
Budapestet is beiktatta már zajló Európa-turnéja állomásai közé a kortárs ska-dzsessz sztárzenekara, a New York Ska-Jazz Ensemble. Öltönyös dzsesszrajongóknak és piros hózentrógeres skafantikusoknak is kihagyhatatlan.
Július 13-án kedden, a második NagySKAland fesztivál első, Budapesten rendezett napján, a Kultiplex falai között mutatkozik be először Magyarországon a legendás New York Ska-Jazz Ensemble, melynek tagjai olyan világhírű bandákban is megfordultak, mint a tavaly a Sziget fesztiválon is óriási sikert aratott, zenei intézménynek számító Skatalites.

New York Ska Jazz Ensemble A New York Ska-Jazz Ensemble zenéje nagyban táplálkozik a műfajt megalapító jamaikai példaképeik muzsikájából, s ennek megfelelően igen közel állnak elődeik tradicionális hangzásvilágához, azzal a különbséggel, hogy ők még dzsesszesebb formában fogják fel a skát, melyet gyakori reggae-, rocksteady- és dancehallelemekkel tarkítanak.

Jazz sztenderdek

Az 1994-ben alakult, jelenleg hat tagot számláló sztárzenekar (Freddie Reiter - szaxofon, fuvola; Peter Truffa - zongora, billentyű; Gigi T-Bone - harsona; Sheldon Gregg - basszusgitár, bőgő; Yao Dinizulu - dobok, ütőhangszerek; Andrew Stack - gitár) dzsessz-sztenderdek skaátirataival, energikus és kreatív színpadi előadásmódjával dzsessz- és skakörökben egyaránt nagy elismertséget vívott ki magának. Nem is csoda, hisz olyan fesztiválokon léptek fel, mint a North Sea Jazz Festival, a Montreal Jazz Festival, a Quebec Festival de Musique, de hogy a másik oldalra is hozzunk példát: az Israel Vibration és Sister Carol társaságában jeleskedtek a Bob Marley Reggae Festival vendégeként is.

A Kultiplexben július 13-án 19 órakor kezdődő rendezvényen a magyar színeket a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Boogie Mamma zenekar képviseli majd. A koncertek után Selector Áfonya ska, reggae, dancehall, dub, és rocksteady lemezeire folytatódik a mulatság.

Kis skatörténelem
A ska zenei műfaj az 1950-es évek végén Jamaika szigetéről indult világkörüli hódító útjára, hogy az azt követő több mint négy évtizedben százezreket perdítsen táncra. Sikere nagyrészt a műfajban domináns lüktetést adó billentyűk és gitárok által játszott felütésnek, és a meghatározó szerepet kapó fúvósszekciónak köszönhető. A jamaikai ska a szigeten később rocksteadyvé, majd reggaevé fejlődött, és még Bob Marley is ska előadóként kezdte. A műfaj további útját és terjedését a karibi szigetről az Egyesült Királyságban letelepedő fekete bevándorlók határozták meg, akiknek hatására a '70-80-as évek Angliájában is divatos lett a ska.

A szigetországban ötvöződött a zene az európai hangzásvilággal, és beköszöntött a fekete-fehér kockás 2 Tone korszak, utalva az etnikai keveredésre: immáron a feketék és fehérek együtt játszották a zenét. Innen Amerikába vezetett az út, ahol a '90-es évek közepén újra felfedezték a műfajt, s a ska mindenféle fúziós változatban egészen a mainstreamig jutott el, és a No Doubthoz hasonló zenekarok több millió lemezt adtak el a jamaikai hangzásvilággal. Ma egyfajta letisztulás figyelhető meg, s a skának újra a tradicionális és dzsesszvonulata erősödik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?