György
14 °C
24 °C

Bob Dylan száma vezeti a békedalok listáját

2004.04.25. 16:27
A listabarátoknak egy újabb összeállítás készült a minap a Mojo című brit magazin jóvoltából: a lap a protest songok, a békedalok és egyéb tiltakozó számok legjobbjait gyűjtötte össze. Bár a listára száz dal került, egyelőre csak az első tízet hozta a nagyérdemű tudomására a szerkesztő.
Bob Dylan Masters of War című dala vezeti ezt a listát. A hatvanas évek elején keletkezett, már rajta volt egyik leghíresebb korai albumán, a Freewheelin Bob Dylan című korongon, de az 1978-as Masterpiece, azután az 1985-ös Biograph című lemezén és több válogatásán is. Dylan legjobb dalai közé tartozik, még ha nem is a legismertebb még e témakörben sem. Rajta kívül énekelte Judy Collins, a Staple Singers, Roger Taylor és Jimmy Page is. E témában a rock egyik legnagyobb költője több kitűnő dalt produkált, például a The Times They Are A Changin, a Blowin the Wind, vagy a With God On Our Side.

A második helyezett We Shall Overcome, Pete Seeger dala, amelyet valószínűleg többen ismernek, mint Bob Dylanét. A hatvanas-hetvenes évek hazai KISZ-táboraiban talán a leggyakrabban énekelt dal a Guantanamerával együtt - jó néhány feldolgozást megért, a leghíresebb közülük Joan Baezé és a Peter, Paul and Mary trióé. A harmadik helyen a Say It Loud - I,m Black and I,m Proud, James Brownnak a feketék mellett kiálló száma. Előadója ugyan nem erről az oldaláról ismert elsősorban, mindenesetre a dal előkelő helyen szerepel életművében, több lemezén megtalálható, még listát is vezetett. A legjobb tíz tiltakozó dal további sorrendje:

4. Sex Pistols - God Save The Queen
5. Billie Holliday - Strange Fruit
6. John Lennon - Give Peace Chance
7. Sam Cooke - A Change Is Gonna Come
8. Bob Marley és a Waylers - Get Up, Stand Up
9. Marvin Gay - Inner City Blues
10. NWA együttes F--- Tha Police

A dobogóról leszorult dalok közül talán Billie Holliday dala a legszebb (bár ez ízlés dolga), egy lincselés történetét eleveníti fel. Világszerte ismert John Lennon békedala, lehet, hogy előbbre kívánkozna a sorban. Tipikusan Lennon-dal, még ha Elton John és Louis Armstrong és mások előadásában is elhangzott. Bob Marley besorolása a legjobb tíz közé egyáltalán nem meglepetés, hiszen a reggae királya egész életében az elnyomás elleni harc egyik szólószólója volt. Marvin Gaye dala a soul fiatalon elhunyt mesterének egyik legszebb darabja volt.