Folytatódik a csillagok háborúja a Planetáriumban

2008.11.10. 18:53
Az október 28-i Queen-koncert után azt írtuk, a rajongóknak jobb lett volna egy planetáriumi nosztalgiavetítésre menni Paul Rodgers haknija helyett. A népligeti betonkupolában azonban november 8-án, szombaton is elmaradt a fényeffektekkel turbózott Queen-show. Pedig be is harangozták. Retrofénykoncert helyett az esőben faggattóztunk.

Péntek este kilencven ember ment el a népligeti Planetáriumba, hogy megnézze a Lézerszínház Queen-showját, mert beharangozták, hogy az üzemeltetők évek óta tartó pereskedésének vége, és szeptembertől tartó szünet után ismét lesz műsor. De a bejáratok zárva voltak. A Lézerszínház munkatársai az épület előtt tájékoztatták az érdeklődőket, egy ötvenfős szlovén turistacsoportot, fővárosi és vidéki Lézerszínház-rajongókat és a magyar Queen-rajongók vezetőjét, hogy a Planetárium a kupolateremben lekapcsolta az áramot, az előadás elmarad. Pedig az ajtón kint lóg a X. kerületi jegyző határozata, ami megtiltja a Planetárium tulajdonosának, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak a Lézerszínház-előadások akadályozását. A határozat figyelmen kívül hagyása egymilliós büntetést vonhat maga után.

„Tanácstalan és szomorú vagyok, mert már tényleg nem tudom megmondani, hogy holnap mi fog történni. Lementünk az óvodai hajhúzgálás szintjére – mondta a Lézerszínház műsorait készítő Multimédia Stúdió művészeti vezetője, Hegedűs György. – Hétfőn a kollegáink ugyanígy itt fognak állni, és el fogják magyarázni, hogy az előadás elmarad. Nézők nélkül ez az épület ugyanolyan romhalmazzá fog válni, mint a mellette lévő étterem, ami besüllyedt az erdőbe, pedig régen a város egyik legjobb sörkertje volt.”

A Queen-rajongók megint megszívták

Tulajdonosi vita és be nem fizetett számlák miatt már szeptember óta nincs esti Lézerszínház-előadás. Az üzemeltető Multimédia Stúdió és a színháznak helyet adó Planetárium között 2005 februárjáig volt együttműködési szerződés, de ezt a Planetárium új tulajdonosa, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) akkor felbontotta.

A Multimédia Stúdió viszont nem szívesen távozik. 2005-ben bírósághoz fordult a tulajdonosi viszonyok tisztázásáért. 2008. június 6-án a bíróság kimondta, hogy érvénytelen a TIT szerződésfelmondása, amit a Multimédia Stúdiónak küldött. Az ítélet nem jogerős, a Planetárium és a TIT fellebbezést nyújtott be ellene. A következő tárgyalás januárban lesz.

Idén júniusban, az elsőfokú ítélet után a TIT elküldött egy 2005-től 2008-ig terjedő időszakra szóló közüzemi számlát, de a Lézerszínház sokallta az összeget, még a régebbi szerződés szerinti bérleti díjat fizetnék. A Planetárium szeptember 10-én az elmaradt közüzemi költségek miatt lekapcsolta az áramot, így a Lézerszínházban nem tudtak előadásokat tartani, holott mint mondták eddig is fizettek, pontosabban letétbe helyezték a pénzt, mivel állításuk szerint nem kaptak számlát, amit teljesíthettek volna.

A Lézerszínház szeptember 15-én a Kőbányai Önkormányzat jegyzőjétől kért birtokvédelmet, hogy januárig ne történhessen meg ugyanaz, mint szeptemberben, vagyis ne kapcsolják le az áramot, lehessenek előadások. Az jegyző döntése november 3-án, hétfőn született meg: a TIT nem akadályozhatja a Multimédia Stúdiót a kupolaterem használatában. A jegyző döntése viszont nincs befolyással a tulajdoni viszonyok és a szerződésfelbontás tisztázására indított perre, így optimális esetben is csak átmeneti biztonságot jelenthetne. Mindenesetre a Planetáriumot megint védték biztonsági őrök, akik a TIT utasításainak megfelelően akadályozzák a műsort: a portán üldögéltek hárman.

Egy UFO a Népligetben maradt a 80-as évekből

Kérdés, hogy egyáltalán megérné-e mai bérleti díjakkal üzelmeltetni a Lézerszínházat. A magyar Queen-, AC/DC- és Pink Floyd-rajongókon túl főleg külföldieket vonz a Lézerszínház műsora. A háromszázhatvan férőhelyes kupolateremben a Multimédia Stúdió munkatársai szerint az előadóterem-jelleg miatt csak százötven-kétszáz néző élvezheti zavartalanul az előadást. „Ha kétszáznál több néző van, akkor az elöl ülőknek már nem olyan jó a látvány” – panaszolta még Hegedűs György, bár háromszáz nézőre erre inkább csak a kilencvenes években volt példa.

„A Lézerszínház évek óta nem fizet bérleti díjat, és nem fizetik a közműköltségeiket sem – kezdte a nyilatkozatot a Planetárium igazgatónője, Lorencz Kinga arra utalva, hogy az az összeg, amit az 1995-ös szerződésben megállapítottak, és amit a Lézerszínház fizet, már rég idejét múlta. – A TIT negyedik éve kényszerűségből előlegezi a Lézerszínház bérleti díját és közműköltségeit, amit a felhasználó nem kíván kiegyenlíteni. A Fővárosi Bíróság június 6-án elsőfokú ítélet hozott, amit természetesen megfellebbeztünk. A Planetáriumot a TIT számára építették, csillagászati ismeretterjesztés céljára. A TIT az üzemeltető, és az összes közműszerződés aláírója. Vajon a Lézerszínház milyen jogon tart előadásokat a Planetárium épületében? A Lézerszínház elfoglalja a Planetárium legjobb műsoridőit, esténként sokszor csak pár fő látogatóval.”

„Az első fokon érvénytelenített szerződés szerint szeretne a Lézerszínház negyedévente ötszázezer forintot fizetni – folytatja Lorenz Kinga. – Csak a villanyszámlájuk többe kerül. A TIT a közműköltségeknek a megtartott előadások számával arányos részét számlázta a Lézerszínháznak, ami tizenegy és fél millió forintot tesz ki 2005 és 2008 közötti időszakra.” Ennek a Lézerszínház a felét fizette.

Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy emelt díjjal is kibérelné-e a Lézerszínház az épületet, illetve hogy működése így nyereséges lenne-e. Mi is csak a be nem engedett nézők számából tudunk kiindulni: kilencven ember állt az esőben, és nem vett a 2390 forintos felnőtt- vagy az 1890 forintos diákjegyet, és maradt le a Queenről. A novemberben valószínűleg szintén meg nem tartott előadásokat, a Madonna-, Vangelis-, Mike Oldfield-fénykoncerteket azért hirdetik a port.hu-n. Ami biztos: az Élet bolygója: a Föld, A Nap családja és a Süni és a csillagok című ismeretterjesztő csillagászati műsorokat megtartják.

Hangok az éjszakában

Tóth Tibor, a magyar Queen-rajongói klub vezetője: „A Queen-koncert idején a klubunk szerette volna megnézni a Lézerszínház műsorát, és a külföldi Queen-rajongóknak is jó lett volna megmutatni. Ez az épület megrekedt a 80-as években, de ez ma már pozitív dolog, mert retró feelingje van. Amit nagyon jól ki lehetne használni, ha jobb lenne a kommunikáció a nézők felé. Most idejöttünk, de a Planetárium részéről semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs, hogy miért marad el az előadás. Csak a kifüggesztett határozatból lehet sejteni, hogy valami gond van. Ez is retró dolog, csak nem a szórakoztatást szolgálja.”

Bartányi Márta, Queen- és Lézerszínház-rajongó: „Felháborító, ami itt folyik. Már októberben szerettem volna megnézni a Lézerszínház előadásait. Próbáltam ma délelőtt 11-kor jegyet venni itt a Planetáriumban, de a pénztárban azt mondták, a Lézerszínház külön cég, azokra az előadásokra nem árulnak jegyet, jöjjek vissza este 7-kor. És most itt ez a fiaskó az ötvenfős szlovén csoporttal. Miért várnak jogkövető magatartást az egyszerű emberektől, ha egy közintézmény vezetője megengedheti magának, hogy jogtalanul járjon el?”

Pataki István, a Lézerszínház technikusa és előadója: „Én már nem álldogálok itt minden nap, mert azt mondták a kollégáim, hogy nincs értelme. Egyetemre járok, mint a többi velem egykorú Lézerszínház-dolgozó. A suli költséges, az ösztöndíj meg olyan, amilyen, ezért nekem anyagilag nagy kiesés, hogy október óta nincs munkám.”