Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Folytatódik a csillagok háborúja a Planetáriumban

2008.11.10. 18:53
Az október 28-i Queen-koncert után azt írtuk, a rajongóknak jobb lett volna egy planetáriumi nosztalgiavetítésre menni Paul Rodgers haknija helyett. A népligeti betonkupolában azonban november 8-án, szombaton is elmaradt a fényeffektekkel turbózott Queen-show. Pedig be is harangozták. Retrofénykoncert helyett az esőben faggattóztunk.

Péntek este kilencven ember ment el a népligeti Planetáriumba, hogy megnézze a Lézerszínház Queen-showját, mert beharangozták, hogy az üzemeltetők évek óta tartó pereskedésének vége, és szeptembertől tartó szünet után ismét lesz műsor. De a bejáratok zárva voltak. A Lézerszínház munkatársai az épület előtt tájékoztatták az érdeklődőket, egy ötvenfős szlovén turistacsoportot, fővárosi és vidéki Lézerszínház-rajongókat és a magyar Queen-rajongók vezetőjét, hogy a Planetárium a kupolateremben lekapcsolta az áramot, az előadás elmarad. Pedig az ajtón kint lóg a X. kerületi jegyző határozata, ami megtiltja a Planetárium tulajdonosának, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak a Lézerszínház-előadások akadályozását. A határozat figyelmen kívül hagyása egymilliós büntetést vonhat maga után.

„Tanácstalan és szomorú vagyok, mert már tényleg nem tudom megmondani, hogy holnap mi fog történni. Lementünk az óvodai hajhúzgálás szintjére – mondta a Lézerszínház műsorait készítő Multimédia Stúdió művészeti vezetője, Hegedűs György. – Hétfőn a kollegáink ugyanígy itt fognak állni, és el fogják magyarázni, hogy az előadás elmarad. Nézők nélkül ez az épület ugyanolyan romhalmazzá fog válni, mint a mellette lévő étterem, ami besüllyedt az erdőbe, pedig régen a város egyik legjobb sörkertje volt.”

A Queen-rajongók megint megszívták

Tulajdonosi vita és be nem fizetett számlák miatt már szeptember óta nincs esti Lézerszínház-előadás. Az üzemeltető Multimédia Stúdió és a színháznak helyet adó Planetárium között 2005 februárjáig volt együttműködési szerződés, de ezt a Planetárium új tulajdonosa, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) akkor felbontotta.

A Multimédia Stúdió viszont nem szívesen távozik. 2005-ben bírósághoz fordult a tulajdonosi viszonyok tisztázásáért. 2008. június 6-án a bíróság kimondta, hogy érvénytelen a TIT szerződésfelmondása, amit a Multimédia Stúdiónak küldött. Az ítélet nem jogerős, a Planetárium és a TIT fellebbezést nyújtott be ellene. A következő tárgyalás januárban lesz.

Idén júniusban, az elsőfokú ítélet után a TIT elküldött egy 2005-től 2008-ig terjedő időszakra szóló közüzemi számlát, de a Lézerszínház sokallta az összeget, még a régebbi szerződés szerinti bérleti díjat fizetnék. A Planetárium szeptember 10-én az elmaradt közüzemi költségek miatt lekapcsolta az áramot, így a Lézerszínházban nem tudtak előadásokat tartani, holott mint mondták eddig is fizettek, pontosabban letétbe helyezték a pénzt, mivel állításuk szerint nem kaptak számlát, amit teljesíthettek volna.

A Lézerszínház szeptember 15-én a Kőbányai Önkormányzat jegyzőjétől kért birtokvédelmet, hogy januárig ne történhessen meg ugyanaz, mint szeptemberben, vagyis ne kapcsolják le az áramot, lehessenek előadások. Az jegyző döntése november 3-án, hétfőn született meg: a TIT nem akadályozhatja a Multimédia Stúdiót a kupolaterem használatában. A jegyző döntése viszont nincs befolyással a tulajdoni viszonyok és a szerződésfelbontás tisztázására indított perre, így optimális esetben is csak átmeneti biztonságot jelenthetne. Mindenesetre a Planetáriumot megint védték biztonsági őrök, akik a TIT utasításainak megfelelően akadályozzák a műsort: a portán üldögéltek hárman.

Egy UFO a Népligetben maradt a 80-as évekből

Kérdés, hogy egyáltalán megérné-e mai bérleti díjakkal üzelmeltetni a Lézerszínházat. A magyar Queen-, AC/DC- és Pink Floyd-rajongókon túl főleg külföldieket vonz a Lézerszínház műsora. A háromszázhatvan férőhelyes kupolateremben a Multimédia Stúdió munkatársai szerint az előadóterem-jelleg miatt csak százötven-kétszáz néző élvezheti zavartalanul az előadást. „Ha kétszáznál több néző van, akkor az elöl ülőknek már nem olyan jó a látvány” – panaszolta még Hegedűs György, bár háromszáz nézőre erre inkább csak a kilencvenes években volt példa.

„A Lézerszínház évek óta nem fizet bérleti díjat, és nem fizetik a közműköltségeiket sem – kezdte a nyilatkozatot a Planetárium igazgatónője, Lorencz Kinga arra utalva, hogy az az összeg, amit az 1995-ös szerződésben megállapítottak, és amit a Lézerszínház fizet, már rég idejét múlta. – A TIT negyedik éve kényszerűségből előlegezi a Lézerszínház bérleti díját és közműköltségeit, amit a felhasználó nem kíván kiegyenlíteni. A Fővárosi Bíróság június 6-án elsőfokú ítélet hozott, amit természetesen megfellebbeztünk. A Planetáriumot a TIT számára építették, csillagászati ismeretterjesztés céljára. A TIT az üzemeltető, és az összes közműszerződés aláírója. Vajon a Lézerszínház milyen jogon tart előadásokat a Planetárium épületében? A Lézerszínház elfoglalja a Planetárium legjobb műsoridőit, esténként sokszor csak pár fő látogatóval.”

„Az első fokon érvénytelenített szerződés szerint szeretne a Lézerszínház negyedévente ötszázezer forintot fizetni – folytatja Lorenz Kinga. – Csak a villanyszámlájuk többe kerül. A TIT a közműköltségeknek a megtartott előadások számával arányos részét számlázta a Lézerszínháznak, ami tizenegy és fél millió forintot tesz ki 2005 és 2008 közötti időszakra.” Ennek a Lézerszínház a felét fizette.

Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy emelt díjjal is kibérelné-e a Lézerszínház az épületet, illetve hogy működése így nyereséges lenne-e. Mi is csak a be nem engedett nézők számából tudunk kiindulni: kilencven ember állt az esőben, és nem vett a 2390 forintos felnőtt- vagy az 1890 forintos diákjegyet, és maradt le a Queenről. A novemberben valószínűleg szintén meg nem tartott előadásokat, a Madonna-, Vangelis-, Mike Oldfield-fénykoncerteket azért hirdetik a port.hu-n. Ami biztos: az Élet bolygója: a Föld, A Nap családja és a Süni és a csillagok című ismeretterjesztő csillagászati műsorokat megtartják.

Hangok az éjszakában

Tóth Tibor, a magyar Queen-rajongói klub vezetője: „A Queen-koncert idején a klubunk szerette volna megnézni a Lézerszínház műsorát, és a külföldi Queen-rajongóknak is jó lett volna megmutatni. Ez az épület megrekedt a 80-as években, de ez ma már pozitív dolog, mert retró feelingje van. Amit nagyon jól ki lehetne használni, ha jobb lenne a kommunikáció a nézők felé. Most idejöttünk, de a Planetárium részéről semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs, hogy miért marad el az előadás. Csak a kifüggesztett határozatból lehet sejteni, hogy valami gond van. Ez is retró dolog, csak nem a szórakoztatást szolgálja.”

Bartányi Márta, Queen- és Lézerszínház-rajongó: „Felháborító, ami itt folyik. Már októberben szerettem volna megnézni a Lézerszínház előadásait. Próbáltam ma délelőtt 11-kor jegyet venni itt a Planetáriumban, de a pénztárban azt mondták, a Lézerszínház külön cég, azokra az előadásokra nem árulnak jegyet, jöjjek vissza este 7-kor. És most itt ez a fiaskó az ötvenfős szlovén csoporttal. Miért várnak jogkövető magatartást az egyszerű emberektől, ha egy közintézmény vezetője megengedheti magának, hogy jogtalanul járjon el?”

Pataki István, a Lézerszínház technikusa és előadója: „Én már nem álldogálok itt minden nap, mert azt mondták a kollégáim, hogy nincs értelme. Egyetemre járok, mint a többi velem egykorú Lézerszínház-dolgozó. A suli költséges, az ösztöndíj meg olyan, amilyen, ezért nekem anyagilag nagy kiesés, hogy október óta nincs munkám.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?