Tarol a Pókember-film

2002.05.06. 19:41
Hétvégi bemutatóján még a rekordtartó Harry Potter-premier jegybevételét is megdöntötte az új Pókember-film: az Egyesült Államokban 114 millió dollárt hagytak a kasszában a népszerű képregényhős akcióira éhes nézők.
Múlt hét pénteken mutatták be a régóta várt Pókember című nagyköltségvetésű akciófilmet az Egyesült Államokban. A képregényfigura minden várakozást felülmúlva lenyomta a Harry Potter és a Bölcsek Köve tavaly novemberi bemutatójának rekordját. A hollywoodi filmek pénzügyi barométereként számon tartott első három napi (premier) jegybevétel a Spider-Man esetén több mint 20 millióval haladta meg a mágustanonc 90 milliós varázslatát.

A Pókember - követve Stan Lee és Steve Ditko által készített legendás képregény eredeti történetét - egy természettudományokért rajongó különc gimnazista kalandjairól szól, aki egy pókcsípés hatására szert tesz néhány természetfölötti képességre. A főszerepet Tobey Maguire (Wonderboys - Pokoli hétvége, Félelem és reszketés Las Vegasban) játssza, filmbeli szeretőjét Kirsten Dunst (Interjú a vámpírral, Öngyilkos szüzek), gonosz ellenfelét pedig Willem Dafoe (Krisztus utolsó megkísértése, ExistenZ) alakítja.

Cameron, Fincher és Ang Lee, mint rendezőjelöltek

A trükköktől és kaszkadőrmutatványoktól hemzsegő filmet eredetileg nem Sam Raimi rendezőnek szánták, elsőnek ugyanis James Cameron (Titanic, Terminator) neve merült fel, aki már egy forgatókönyvet is írt, amikor elbúcsúztak tőle. A következő jelölt David Fincher (Hetedik, Pánikszoba) volt, ám ő sem nyerte meg a hollywoodi fejesek tetszését. Egy rövid ideig a Tigris és Sárkány rendezésével világhírűvé vált Ang Lee-vel kacérkodtak, végül mégis Sam Raimi győzött, - a hivatalos indoklás szerint - mert "ő tudta a leginkább képregény-szerűen megformálni a történetet."

De nem csak a rendezők miatt őszültek meg a producerek. A szeptember 11-i merénylet után a filmet is elérte a WéTéCé-tlenítési láz: ki kellett vágni a film előzeteseiből azt a jelenetet, amikor Pókember az ikertornyok közé kifeszített hálóban elfog egy helikoptert. Az eredetileg tavaly novemberre tervezett bemutatót végül - különleges effektmunkálatokra és forgatás utáni javítgatásokra hivatkozva - egy teljes fél évvel elhalasztották.

Jövő héttől Japánban mászik

A Sony / Columbia által 130 millió dollárért gyártott filmet az észak-amerikai közönség mellett legelsőnek a maláj, a szingapúri, a thaiföldi és a fülöp-szigeteki nézők láthatták, és az összes távol-keleti országban rekordbevétel jelentettek. Ez különösen jó jel az alkotók számára, hiszen jövő héten a világ második legnagyobb mozipiacának tartott Japánban indul hódító útjára az ízeltlábú hős.

A Pókembert Magyarországon június 13-én mutatják be.