Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarol a Pókember-film

2002.05.06. 19:41
Hétvégi bemutatóján még a rekordtartó Harry Potter-premier jegybevételét is megdöntötte az új Pókember-film: az Egyesült Államokban 114 millió dollárt hagytak a kasszában a népszerű képregényhős akcióira éhes nézők.
Múlt hét pénteken mutatták be a régóta várt Pókember című nagyköltségvetésű akciófilmet az Egyesült Államokban. A képregényfigura minden várakozást felülmúlva lenyomta a Harry Potter és a Bölcsek Köve tavaly novemberi bemutatójának rekordját. A hollywoodi filmek pénzügyi barométereként számon tartott első három napi (premier) jegybevétel a Spider-Man esetén több mint 20 millióval haladta meg a mágustanonc 90 milliós varázslatát.

A Pókember - követve Stan Lee és Steve Ditko által készített legendás képregény eredeti történetét - egy természettudományokért rajongó különc gimnazista kalandjairól szól, aki egy pókcsípés hatására szert tesz néhány természetfölötti képességre. A főszerepet Tobey Maguire (Wonderboys - Pokoli hétvége, Félelem és reszketés Las Vegasban) játssza, filmbeli szeretőjét Kirsten Dunst (Interjú a vámpírral, Öngyilkos szüzek), gonosz ellenfelét pedig Willem Dafoe (Krisztus utolsó megkísértése, ExistenZ) alakítja.

Cameron, Fincher és Ang Lee, mint rendezőjelöltek

A trükköktől és kaszkadőrmutatványoktól hemzsegő filmet eredetileg nem Sam Raimi rendezőnek szánták, elsőnek ugyanis James Cameron (Titanic, Terminator) neve merült fel, aki már egy forgatókönyvet is írt, amikor elbúcsúztak tőle. A következő jelölt David Fincher (Hetedik, Pánikszoba) volt, ám ő sem nyerte meg a hollywoodi fejesek tetszését. Egy rövid ideig a Tigris és Sárkány rendezésével világhírűvé vált Ang Lee-vel kacérkodtak, végül mégis Sam Raimi győzött, - a hivatalos indoklás szerint - mert "ő tudta a leginkább képregény-szerűen megformálni a történetet."

De nem csak a rendezők miatt őszültek meg a producerek. A szeptember 11-i merénylet után a filmet is elérte a WéTéCé-tlenítési láz: ki kellett vágni a film előzeteseiből azt a jelenetet, amikor Pókember az ikertornyok közé kifeszített hálóban elfog egy helikoptert. Az eredetileg tavaly novemberre tervezett bemutatót végül - különleges effektmunkálatokra és forgatás utáni javítgatásokra hivatkozva - egy teljes fél évvel elhalasztották.

Jövő héttől Japánban mászik

A Sony / Columbia által 130 millió dollárért gyártott filmet az észak-amerikai közönség mellett legelsőnek a maláj, a szingapúri, a thaiföldi és a fülöp-szigeteki nézők láthatták, és az összes távol-keleti országban rekordbevétel jelentettek. Ez különösen jó jel az alkotók számára, hiszen jövő héten a világ második legnagyobb mozipiacának tartott Japánban indul hódító útjára az ízeltlábú hős.

A Pókembert Magyarországon június 13-én mutatják be.