Meghalt az ötödik Beatle

2006.06.07. 11:18
Ötvenkilenc éves korában elhunyt Billy Preston amerikai billentyűs-énekes, az egyetlen zenész, aki a Beatlesszel és a Rolling Stonesszal is játszott.

Június 6-án, kedden ötvenkilenc éves korában elhunyt Billy Preston amerikai fekete billentyűs, énekes. Nevezték őt (is, mások mellett) az ötödik Beatle-nek, hatodik Rolling Stone-nak, mert egyedülálló módon a két nagy rivális zenekar egyaránt igényt tartott a szolgálataira. Bár jelentek meg önálló lemezei, sőt még listavezető dalai is akadtak, mégis elsősorban mint kísérőzenész marad meg a rockrajongók emlékezetében.

A zenész élete utolsó húsz évében sokat betegeskedett, ami többek között drogfogyasztásának következménye volt. Négy évvel ezelőtt kapott új vesét, de már ez sem segített rajta. Tavaly november 20 óta kómában feküdt egy arizonai kórházban.

Baráti viszony

Billy Preston 1946. szeptember 9-én született Houstonban, és zenésztehetsége olyan hamar kibontakozott, hogy alig tízévesen már a "spirituálé királynőjét", Mahalia Jacksont kísérte. A pop-rock világba 1962-ben cseppent bele, amikor Little Richard zenekarával eljutott Európába, és Hamburgban megismerkedett a világhír előtt álló Beatlesszel. A legendárium szerint a zenekar tagjai őt bízták meg azzal, hogy időben szállítsák vacsorájukat.


Billy Preston Cannes-ban (2003)

Hat évvel később már komolyabb együttműködésre is sor került. A liverpooli négyes meghívta őt a dupla White Album munkálataira, ami annyira jól sikerült, hogy 1969 tavaszán a Get Back/Don't Let Me Down kislemezen a korong címkéjén is szerepelt a neve a Beatles mellett. Ebben a megtiszteltetésben soha senki más nem részesült.

A kapcsolat nem ért véget akkor sem, amikor az együttes 1970 áprilisában szétvált. Billy elsősorban George Harrisonnal ápolt baráti viszonyt, így került be a Bangla Desh-koncert csapatába és egyik előadását, a That's The Way God Planned Itet lemez és a filmszalag is megőrizte. De játszott John Lennon mellett is Lennon első szólóalbumán, a Plastic Ono Banden, valamint az Imagine-en is.

Legjobb korszak

Közben a Rolling Stones is felfigyelt a kiváló billentyűsre, és Preston újra történelmet írt: ő lett az egyetlen olyan muzsikus, aki mindkét csapattal játszott, és sikerült elkapnia a Stones egyik legjobb korszakát, a Sticky Fingers (1971) és az Exile On Main Street (1972) című albumokkal. Ekkoriban már saját jogán is egyre többet szerepelt, és 1973-ban Outta Space című dalával még Grammy-díjat is nyert. Kevesen tudják, hogy Joe Cocker világslágere, a You Are So Beautiful, eredetileg az ő szerzeménye volt.

Billy Preston 1979-ben Budapestre is eljutott, a Kisstadionban is fellépett, de megbukott - vagy a közönség nem volt rá felkészülve. Nehéz lenne felsorolni, hogy ki mindenki vette igénybe szolgálatait az eltelt évtizedekben: Ray Charles és Eric Clapton, Bob Dylan és Aretha Franklin, a Jackson 5 és Sly Stone egyaránt haszonélvezői voltak Preston profizmusának. Jószerével élete végéig játszott. Utolsó felvételeit a Red Hot Chilli Peppers-szel készítette, a Stadium Arcadium című album megjelenéséről azonban már nem értesülhetett.