Putyint gúnyolja Harry Potter?

2003.01.22. 13:10
Orosz jogászok egy csoportja pert fontolgat a Harry Potter és a titkok kamrája című film készítői ellen, mivel vádjuk szerint a hollywoodi filmesek Vlagyimir Putyin orosz elnökről mintázták a potteriáda második részének egyik nem igazán bizalomgerjesztő hősét, Dobbyt, a házi manót.
Jan Peter Balkenende
Egy ifjú kereszténydemokrata sorstragédiája
A csoport szerint egyértelműen jogellenes ez az eljárás, és ezért az alkotóknak felelniük kell. Az összehasonlítás csak első hallásra tűnik komikusnak: az államfő és Dobby fotóját nézve valóban még a külső szemlélő is könnyen Putyin vonásainak karikatúráját fedezheti fel a manóban. Az orosz hazafiak nemcsak azért háborognak, mert a zöld színű, lógó fülű, dülledt szemű Dobby külsejét méltatlannak tartják az elnökhöz, hanem mert a furcsa lény kimondottan rosszindulatú, bajkeverő kópéként jelenik meg a filmben.

Potter a politikusok között szedi áldozatait

Egyébként nem Putyin a Harry Potter-őrület első politikus-áldozata: Balkenende holland miniszterelnök életét valósággal megkeseríti állítólagos hasonlatossága magához Harry Potterhez. A szerencsétlen kereszténydemokrata politikus számára külön megpróbáltatást jelentett, hogy a sorozat második részének bemutatója éppen a hollandiai választási kampány idejére esett: Balkenende kénytelen volt kezében a Harry Pottert alakító gyermekszínész fotójával is lefényképezkedni, hogy cáfolja a hasonlatosságot.

Ha pedig a holland miniszterelnöknek ennyire derogál a kellemes külsejű, okos és bátor Harry, akkor mit szóljon az ellenszenves kis vakarékkal hírbe hozott Putyin? - teszik fel a kérdést az orosz elnök védelmezői. A Kreml ugyanakkor elzárkózott az újságírók ostromától, és nem hajlandó kommentálni a Dobby-ügyet.

Balról jobbra: Dobby, Vlagyimir Putyin
Ez felháborító?

Oroszországban a Harry Potter sorozat első része már adott munkát az ügyészségnek: több más országhoz hasonlóan itt is a keresztény-ellenesség vádja érte a varázslófiú történetét. Egy kisvárosban élő buzgó ortodox keresztény nő feljelentést is tett azzal a váddal, hogy a roxforti varázslóiskola tanulóinak története a mágiát, boszorkányságot reklámozza azzal a céllal, hogy eltérítse a serdületlen ifjúságot a keresztény hittől. A moszkvai ügyészség lelkiismeretesen megvizsgálta az ügyet, de arra a következtetésre jutott, hogy a hölgy aggodalmai túlzottak.