Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem engedik koncertezni a buzizó reggaesztárt

2004.11.05. 11:04
Sizzla Kalonji reggaeénekest kitiltották Angliából, mert dalaiban a melegek megölésére buzdított. Angliában az erőszakos dalszövegek hatására húsz százalékkal nőtt a melegek elleni támadások száma.
Nem koncertezhet Angliában egy jamaicai reggaesztár gyűlöletkeltő dalszövegei miatt.

A brit belügyminisztérium megtagadta a beutazási vízumot Sizzla Kalonji reggaeénekestől, mert annak dalai a homoszexuálisokkal szembeni erőszakra szítanak, sőt nyíltan a melegek megölésére buzdítanak.

Sizzla Kalonji
Sizzla Kalonji
A belügyminiszter mindig világosan megmondta, hogy mit tart azokról az emberekről, akik gyűlölködést terjesztenek akár szónoklataikban, akár dalszövegeikben - közölte egy minisztériumi szóvivő.

Az énekes, valódi nevén Miguel Orlando Collins öt koncertet adott volna Nagy-Britanniában, ezeket az utolsó pillanatban lefújták.

Két éve egy chicagói koncertjén Sizzla a melegek megölésére buzdította közönségét, mert azok úgymond az AIDS-t és más betegségeket terjesztenek. 1998-ban egy jamaicai koncertjén az összes jamaicai fehér ember kiirtására is felszólított.

A nagy-britanniai turné szervezői szerint Sizzla egy ideje már nem adja elő gyilkosságra uszító dalait, de Red Alert című legújabb albuma tartalmazza a Boom Boom-ot, amely a melegek megölésére ösztökél.

Komolyan vették a dalt

Nagy-Britanniában különösen azóta figyelnek oda a gyűlöletkeltő dalszövegekre, hogy a közelmúltban egy suhancokból álló banda félholtra verte egy népszerű londoni melegbár távozó vendégeit, David Morley 37 éves bárpincért pedig halálra ütlegelték.

Morley az egyik túlélője volt az Admiral Duncan nevű sohói melegbár ellen egy fajgyűlölő, szélsőjobboldali banda által öt éve végrehajtott robbantásos merényletnek, amelyben 3 személy vesztette életét és 70-en megsebesültek. A pincér az akkori támadást égési sérülésekkel a kezén megúszta, a múlt hét végi ütlegelésbe azonban belehalt.

A brit hatóságok attól tartanak, az erőszakra uszító dalszövegeknek köze lehet ahhoz, hogy idén 20 százalékkal nőtt a melegek elleni támadások száma Nagy-Britanniában.