Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A Rómeó és Júlia is elmarad

2006.08.09. 15:06
A Megakoncert 2006 először Luciano Pavarottit akarta elhozni Magyarországra, majd a tenor betegsége miatt Placido Domingót, azonban ezt a koncertet is lefújta. A koncertszervező cég ezt követően hirdette meg a Rómeó és Júlia musicalelőadást, amit szintén nem tartanak meg a bejelentett időpontban.

A Rómeó és Júlia című, világhírű musical eredeti szereposztásának főszereplőivel meghirdetett musical koncertelőadását augusztus 19-ről októberre halasztják - tudta meg a Népszava Magonyi Zsolttól, a rendezvény társproducerétől. A várható időjárási körülmények miatt a helyszín is változik, így a Puskás Ferenc Stadion helyett más fedett helyet keresnek majd.

A magyar jogok másnál vannak

Az eredeti Roméo & Juliette musical hazai jogtulajdonosa, a Pentaton Koncert- és Művészügynökség és a Budapesti Operettszínház Igazgatósága már a koncert beharangozásakor figyelmeztetett, "ez az előadás nem hasonlíthat az eredeti musicalre, nem lehet díszlet, így például erkély sem, nem lehet jelmez és dramaturgia sem".

Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója közölte azt is, a szerzői jogi törvény és a Budapesti Operettszínház érvényes szerződésének értelmében a Roméo & Juliette koncert producerei kizárólag részleteket adhatnak elő a műből, jelmez, díszlet, koreográfia és szcenikai elemek nélkül. Valamint, hogy az eredeti DVD-ről jól ismert francia produkciónak nincs élő zenekaros, utazókoncert-változata.


Jelenet az eredeti műből

Halasztanak és perelnek

Magonyi Zsolt, a koncert producere szerint még július végén a szerzői jogvédő irodánál bejelentették a rendezvényt, amihez a szükséges engedélyt megkapták. A producer a napilapnak elmondta, az Operettszínház hadjáratot folytatott a koncertelőadás meghiúsítása érdekében és a közönség folyamatos tudatos megtévesztése negatívan hatott a szervezésre.

A Budapesti Operett Színház és a Pentaton Kft. képviselői megsértették a francia világsztárok, a német koprodukciós partner és a budapesti szervezők jóhírnevét, ezért a produkciók jogi képviselői meg teszik a szükséges lépéseket. Az előadásra eddig megváltott belépőket az októberi koncertre érvényesíti majd a jegyiroda.

Tiltó levél áll a háttérben

"A Megakoncert 2006 valójában azért halasztotta el az előadást, mert megkapták a darab francia szerzője által írt tiltó levelet" - nyilatkozta az Indexnek Ferenczi Orsolya, az Operettszínház sajtófőnöke. Ferenczi elmondta, Gérard Presgurvic tőlük értesült a Megakoncert 2006 által meghirdetett előadásról, és semmilyen formában nem járul hozzá, hogy művét a koncertszervező, akár az eredeti francia énekesekkel színpadra állítsa.

Az Index birtokába került levél szerint a szerző nem hagyja, hogy "parazita, ellenőrizetlen produkciók konkuráljanak" az Operettszínház "fantasztikus előadásával". "Egy mű egy és oszthatatlan. Mit mondanának az emberek, ha valaki szétnyírbálná a Mona Lisát és kiállítaná olyan címen, hogy a Mona Lisa legszebb darabjai?".

Az üggyel kapcsolatban az Indexnek nem sikerült megszólaltatnia a Megakoncert 2006-ot, mivel az iroda és koncertszervezőjének telefonszáma titkos. Egyébként Magonyi Zsolt másik cége, az eredeti, 2004-es Pavarotti-koncertet szervező Music Invest Kft. ellen pert indított a Magyar Hivatalos Közlönykiadó, amelynek az elmaradt koncert miatt ötmillió forinttal tartozott a cég - írta a Magyar Hírlap. A kiadó július 26-i közleményéből kiderült: végrehajtási eljárást indítottak a kft. ellen.

Pavarotti, Domingo, Rómeó és Júlia

Mint ismert a Megakoncert 2006 először Luciano Pavarottit akarta elhozni a Népstadionba, azonban a sztártenor lemondta nemzetközi búcsúkoncertsorozatának fellépéseit, miután kiderült, hasnyálmirigyrákja van. A szervezők ezt követően a másik világhírű tenort, Placido Domingót ígérték be a hazai operarajongóknak.

De néhány nap múlva kiderült, hogy Domingo öt nappal későbbre, augusztus 24-ére meghirdetett fellépése is elmarad, mivel Pavarotti bejelentette, jövőre bepótolja az elmaradt koncerteket és Domingo-előadást nem lehetett volna profin meghirdetni és megszervezni kevesebb mint egy hónap alatt. Amikor a koncertszervező egy munkanappal később már a Rómeó és Júliát harangozta be, sejthető volt, hogy ez az előadás sem jön össze.