Terhesroham és semmi kokain az RTL székházában

2006.03.07. 18:21
A nép ajkán élő sztorik alapján egy kereskedelmi tévé székháza maga a fertő, ahol a kávéautomata előtt tízéves kisfiúk, cukrosbácsik, felláció előtt és után lévő leányok, hedonista műsorvezetők, vidám homszexuálisok és drogoktól pulzáló kenósorsolók adnak randevút egymásnak. Az RTL Klub bemutatta új, a Campona kijózanítóan külvárosi vidékén felhúzott székházát, mi pedig elmentünk, hogy ellenőrizzük, mi igaz a legendákból. A valóság megdöbbentő, tartsanak velünk!
A taxiban derült ki, hogy a kereskedelmi tévés székházakban nem csak szenzációra éhes rovatvezetőm szerint keveredik a fülledtség a juppi életforma minden, főképp egészségre káros velejárójával. Az RTL Klub frissen átadott székházának címét bemondva a sofőr ugyanis kaján vigyorral mondta, na, ott lesz minden, kaja, pia, drogok, nők.

Sajnálattal kell tehát a székház bejárását követően megjegyeznem, hogy a hatemeletes épület stúdióiban, szerkesztői szobáiban és keverőpultok környékén a szabadosság semmilyen jelét nem tapasztaltam.

Fehér és praktikus


Kattintson leleplező képriportunkhoz!
A túlfűtött rovatvezetői utasításoknak megfelelően eleinte élénken figyeltem, és aprólékosan lejegyeztem, hogy az előtérben főleg precízen sminkelt gyártásvezető-lányok, laza öltözetű segédszerkesztőnők és kidobónak tűnő biztonságiak pezsegnek. Az összhatást csak egy nagy csoport vastagtalpú cipőkbe, nyomatos pulóverekbe, vastag aranyláncokba öltözött társaság zavarta meg, de róluk kiderült, hogy a Balázs show-ba igyekeznek, ahol valószínűleg vidéki diszkólátogatókról készül műsor.

Az unalmas irodaháznak tűnő épület belülről is visszafogott volt, nem roskadozott a buja arany girlandoktól, bársony kerevetektől és kokainozós üvegasztaloktól, hanem inkább olyan volt, mint egy pláza karbantartói épületszárnya: fehérre meszelt és praktikus.

"Az épület 24 ezer négyzetméteres. 2004 augusztusában kezdődött az építkezés, és 2005 decemberében költöztünk" - mondta Fazekas László sajtófőnök, és miközben egy stúdió felé kalauzolt minket, kiszámoltam, ennyi idő alatt beépíthettek néhány titkos, bársonyfalú helyiséget. Konkrétumok helyett azonban beestünk a Balázs show díszletei közé, ahol a közönséget éppen egy hivatalos jópofa szórakoztatta olyasmikkel, hogy "Győzike mellett én is indulok a polgármester-választáson". Nevetés.

Lilu elemzi a helyzetet


Katt!
Az új épületben található egyébként Magyarország legnagyobb tévéstúdiója, ami 820 négyzetméterével a második helyre szorította az MTV nyolcas stúdióját. A nagy, sötét tér szintén nem mámoros kacagástól volt hangos. Kopott farmeros operatőrök és szerkesztők motoztak az art decós stílusjegyeket és a kötelező, mű-New York-i látképet ötvöző díszletben, amiről kiderült, hogy az Ecopoly nevezetű gazdasági valóság show-hoz készült.

Az áprilistól látható műsorban pénztelen feltalálók próbálják meggyőzni a meghívott milliárdosokat arról, hogy támogassák ötletüket, majd a szomszédos stúdióban "Lilu elemzi ki a helyzetet".

A 8 állandó kamerával és 512 reflektorral felszerelt stúdió a karzatról letekintve engem inkább Csillagok háborújához hasonló sci-fik rendezésére csábított, amiben a magyar milliárdosok Jabbaszerű karakterek, a feltalálók pedig Lando Calrissianok lehetnének.

Akciót végül nem a lámpaerdőben, hanem a Híradó stúdiójában láttunk, ahol a jólöltözött Alföldi Zoltán élőben olvasott fel az olvasógépről madárinfluenzás híreket, miközben a szerkesztői szobában kapucnis pulcsis stáb irányította a kamerákat, a bejátszásokat, a világítást és az olvasógépet.

A high-tech kávégép


Kattintson!
Az épület szíve egyébként nem hatalmas potméter, vagy cserélhető arcú műsorvezető volt, hanem egy vastag üveg mögött elhelyezett, méretes kávéautomata. Az automatát az épület műszaki zsenije, Török Béla szervernek hívta, és állította, az adó kétévnyi teljes műsorát már rátöltötték, és további két év anyaga kerül még rá.

A szerver a biztonság kedvéért másolatban is raktározza a felvételeket, áramellátását pedig, két, áramszünet esetén azonnal aktivizálódó generátor biztosítja, így annak, aki egyszer meggondolatlanul kitárulkozott a Mónika showban, valószínűleg a civilizáció végezetéig viselnie kell a következményeket.

Bár érdekesnek találtam az olyan adatokat, hogy az épületnek 4 megawatt energia áll a rendelkezésére, ami nagyjából 10-15 község áramellátásával egyenlő, túrám egyre inkább kezdett üzemlátogatásra hasonlítani.

A Fókusz részlegétől reméltem még izgalmas részleteket, de Kotroczó Róbert hírigazgató az anyaság motívumára fűzte fel műsorát. Megtudtam, hogy Holló Márta szerkesztő kilenc hónapos terhes, és ugyanúgy fia lesz, mint Marsi Anikónak. Új műsorvezetőjük, Barabás Éva viszont nem terhes.

Az új épületbe költözött minden nagyobb, az RTL-nek műsort készítő produkciós cég, így a Barátok közt gyártója, a Grundy Ufa Kft. is.

Érkezésemkor még a költözés tartotta izgalomban a producert, Kalamár Tamást, aki Claudia nappalija, Berényiék konyhája és a Rózsa kávézó közt rohangászva azt magyarázta, hogy mindent sikerült ugyanolyan állapotba hozni, mint az előző stúdióban, a kávézó is ugyanolyan, az asztal is, a fal is. Én azonban lassan olyan egykedvűvé váltam, mint Kalamár kutyája. Annyi volt az előnyöm, hogy könnyedén elhagyhattam a helyszínt.