EU-csatlakozás jamaikai ritmusokra

2004.04.01. 14:15
Holland, cseh és magyar ska zenekarok ünneplik péntek este az EU-csatlakozást az A38 állóhajón. Örüljön Ön is velük!
Az A38 állóhajó április másodikán Magyarország EU-hoz való csatlakozását ünneplő zenei rendezvényláncot indít el In Fusion címmel. A sorozat minden állomása az Európai Unió tagországaiból, valamint a közeljövőben csatlakozó országokból és természetesen itthonról érkező zenekarokat lát majd vendégül. A nyitóbulin mindjárt egy holland, egy cseh, és egy magyar banda rázza meg a hajót a ska képviseletében.

Az "In Fusion" első koncertjének fő zenekara az elismert Rotterdam Ska-Jazz Foundation. A holland jazz és ska szcéna krémje által alapított zenekar rövid idő alatt robbant be a ska köztudatba, mivel újszerűen ötvözték a skát, a rocksteadyt, a dzsesszt, a reggaet és a soul újszerű felfogásban való ötvözésével. A négy fúvós, nagybőgős, gitáros, orgonista és énekes felállásban dolgozó együttes ugyan magán viseli a 60-as évek stílusjegyeit, de zenei felfogásuk ismeretében korántsem nevezhetjük őket retro bandának - még akkor sem, ha az olyan nagy elődök, mint a Skatalites, vagy Laurel Aitken hatása időnként fel-felsejlik zenéjükben.

Rotterdam Ska-Jazz Foundation
Rotterdam Ska-Jazz Foundation
Az est másik külföldi fellépője a Csehországból érkező Chancers. Sokaknak ismerősen csenghet ez a név, hiszen ez volt az a ska zenekar, aki megtöltötte a Sziget fesztivál legnagyobb sátrát. A Chancers a ska második hullámának, a 2tone skanak elkötelezett európai követe, hisz Csehországot, Szlovákiát, Németországot, Belgiumot, Franciaországot, Svájcot, Horvátországot, Ausztriát és Magyarországot is bejárva, gyakran a legnagyobb 2tone legendákkal karöltve adnak újabb és újabb lökést a Madness által is képviselt angliai ska vonalnak.

A rendezvényen a hazai színeket Magyarország jelenleg egyetlen valódi ska nagyzenekara, a tizenegy tagú Pannonia Allstars Ska Orchestra képviseli. A jamaikai tradicionális skát reggae-vel és kevés modern elemmel fűszerező, egyre növekvő rajongótáborral rendelkező együttes az utóbbi időben egyre több nagy sikerű koncertet ad a budapesti klubokban.

Kis ska történelem

A ska zenei műfaj az 1950-es évek végén Jamaika szigetéről indult világkörüli hódító útjára, hogy az azt követő több mint négy évtizedben százezreket perdítsen táncra. Sikere nagyrészt a műfajban domináns lüktetést adó billentyűk és gitárok által játszott felütésnek, és a meghatározó szerepet kapó fúvósszekciónak köszönhető.

A jamaikai ska a szigeten később rocksteadyvé, majd reggaevé fejlődött, és még Bob Marley is ska előadóként kezdte. A műfaj további útját és terjedését a karibi szigetről az Egyesült Királyságban letelepedő fekete bevándorlók határozták meg, akiknek hatására a '70-80-as évek Angliájában is divatos lett a ska. Itt ötvöződött a zene az európai hangzásvilággal, és beköszöntött a fekete-fehér kockás 2tone korszak, utalva az etnikai keveredésre: immáron a feketék és fehérek együtt játszották ezt a zenét.

Innen Amerikába vezetett az út, ahol a '90-es évek közepén újra felfedezték a műfajt, s a ska mindenféle fúziós változatban egészen a "main-stream"-ig jutott el, és a No doubthoz hasonló zenekarok több millió lemezt adtak el a jamaikai hangzásvilággal. Ma egyfajta letisztulás figyelhető meg, s a skának újra a tradicionális és jazz vonulata erősödik.