Spike Lee ragaszkodik a nevéhez, de meg lehet győzni

2003.07.09. 10:47
Nem adta a nevét egy Pamela Anderson-rajzfilmet is sugárzó férfiadóhoz Spike Lee, a fekete polgárjogi témákban utazó rendező. A tévétársaság szerint ilyen neve másnak is van, de a megegyezés végül nem emiatt született.
Spike Lee, a Szemet szemért és a Malcolm X filmek rendezőjének keresztnevét viseli hamarosan, egy kedden született peren kívüli egyezségnek köszönhetően az eddig TNN névre hallgató csatorna. Történt ez annak ellenére, hogy fekete rendező júniusban még pert indított a csatornát tulajdonló Viacom csoport ellen, mivel szerinte az adó neve károsan befolyásolhatja hírnevét, és a nézők úgy vélhetik, valamiféle kapcsolatban is áll a csatornával.

Igazi férfiadó

A tervek szerint a TNN helyén "az első igazi férfiadó" szlogennel indult volna el a Spike TV-t. A műsorban nagy szerepet kapnának majd az olyan sorozatok, mint a Baywatch, a Miami Vice és egy Stripperella című rajzfilmsorozat, Pamela Anderson hangjával és egy róla mintázott főszereplővel.

A Viacom szerint a spike (tüske) szót ők nem a neves, fekete polgárjogi elkötelezettségű rendezővel, hanem a "férfias" és "kihívó" szavakkal azonosították. Megjegyezték továbbá, hogy Spike Lee nem formálhat kizárólagos jogot a név használatára. A tévétársaság bizonyításul megnyert magának egy Spike Jones nevű embert, aki eskü alatt tett nyilatkozatában elmondta: "Lee-nek nincs joga kisajátítani a Spike nevet".

17 milliós tüske

A meggyőző szavak ellenére New York állam legfelsőbb bírósága első fokon Spike Lee-nek adott igazat. Walter Tolub bíró ítélete szerint a társaságnak el kell halasztania az új csatorna június 16-ra tervezett indítását is, és meg kell várniuk a per végét.

A többek közt az MTV-t és a CBS-t is birtokló társaság közleménye szerint a csúszás miatt elvesztegetett promóciós költségek és az elmaradt hirdetési bevételek eddig 17 millió dollárra rúgnak, és ez az összeg a per elvesztése esetén akár 47 millió dollárig is emelkedhet.

Férfias kézfogás

Az ügy kedden délután kölcsönös, baráti hangulatú nyilatkozatokkal zárult. A Viacom szóvivője, Dan Martinsen örömének adott hangot, hogy végül sikerült mindkét fél számára megnyugtató módon zárni az ügyet, és Spike TV néven hamarosan elindíthatják új férfiadójukat.

Lee csak ügyvédjén, Terry Gross-on keresztül jelenthette be, hogy eláll a további pereskedéstől, és hozzájárul a név használatához, mivel ebben az időben kezdte meg a Showtime című műsor forgatását egy szintén a Viacom alá tartozó csatorna számára.