Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sláger Rádió: fizet vagy megszűnik

2002.05.28. 15:58
A médiatörvény alapján az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Sláger Rádió jogvitájában nincs tárgyalási lehetőség és helyzet - nyilatkozta a felek között fennálló, műsorszolgáltatási díjjal kapcsolatos perben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogi képviseletét ellátó Bogdán Tibor ügyvéd kedden.
- Ami van, az szerződésszegés és felmondott szerződés - tette hozzá, úgy nyilatkozva, hogy a díj összegét nem lehet újratárgyalni, függetlenül attól, hogy az ORTT-nek szándékában áll-e ez. Mint mondta, a pályázat alapján egyértelmű volt: az indulókon múlott, ki mekkora díjat ajánl, akárcsak az, hogy ezt a saját kockázatára teszi.

1,3 milliárddal tartozik a Sláger

Az ORTT 2001. december 20-án meghozott egyhangú döntésével azonnali hatállyal felmondta a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Rt.-vel 1997-ben kötött műsorszolgáltatási szerződést. Ennek indoka az volt, hogy a cég addigra 1,3 milliárd forintnál is nagyobb műsorszolgáltatási díjjal tartozott, aminek megfizetésével harminc napnál nagyobb késésbe került.

Az erről szóló közigazgatási határozatot azonban a rádió bíróságon támadta meg. Tájékoztatásuk szerint ezt azért tették, mert a médiahatóság elutasította korábbi, a fizetési feltételek módosítására vonatkozó tárgyalási ajánlataikat. Azzal is érvelt a társaság, hogy - noha maga vállalta a sugárzási díj megfizetését - ennek a megváltozott piaci körülmények miatt nem tudott, illetve tud eleget tenni.

A vetélytársak levélben fodultak az ORTT-hez

A legnagyobb rádiók jelentős nyomást gyakorolnak az ORTT-re a bizonytalan helyzet megszüntetése érdekében. A vetélytársak közül többen levélben fordultak az ORTT-hez. "Azt akarjuk, hogy az ORTT zárja le ezt a bizonytalan helyzetet. Ha meg akarja szüntetni a Sláger Rádiót, akkor tegye azt, vagy kezdjen tárgyalásokat a műsorszolgáltatási díj csökkentéséről" - nyilatkozta a Népszabadságnak a Juventus Rádió vezérigazgatója, Mark West. A leghallgatottabb adó, a Danubius első embere szintén írásban érdeklődött, hogy a médiatestület milyen lépéseket tett a Slágerrel szemben.

A reklámtorta rádiókra eső szelete évről-évre alulmarad a tervezettnek. Míg 1997-ben, a Sláger műsorszolgáltatási szerződésének aláírásakor közel tíz százalékos részesedést értek el a rádiók, addig ez mára öt százalékra apadt. A kereskedelmi adó érvelése szerint nem csak ez jelenti a piaci körülmények megváltozását, hanem az a tény, hogy a kezdeti hét fővárosi frekvencia helyett ma már 17 működik, összesen pedig több mint 100 különböző vételkörzetű rádiós frekvenciára kötött szerződést az ORTT.