Háborúba sodorja Magyarországot a békeszerető rapper?

2007.02.28. 18:55
A Speak nevű magyar rapper hazai netes ismertsége után mindössze öt év alatt világhírnévre tett szert, pontosabban az egész világ rajta röhög, mióta felkerült egyetlen videója a YouTube-ra. Van, aki zsenit kiált, mások a békeüzenet ellenére inkább háborút indítanának a kis Kárpát-medencei ország ellen, ahol ilyesmi tenyészhet. Annyi biztos, hogy Speak képes lehet a gulyást és a pusztát kikoptatni a rólunk alkotott sztereotípiák közül, és új utat mutathat országimázsunk alakítóinak.

Lassan érik be a siker eddig leghíresebb magyar rapperünknek, Speaknek. Első és egyben utolsó számát még a 2001. szeptember 11-i események hatására írta 2003-ban, a magyar sajtó 2005 végén fedezte fel. Mára, 2007 elejére mindenféle direkt promóció nélkül, egyetlen, a YouTube-on terjedő videó segítségével Speak világhírre tett szert: negyedmillió letöltésnél jár, és terjed, mint a madárinfluenza.

A vélemények megoszlanak: van, aki fegyveres megtorlást követel, van, aki még több Speaket akar, van, aki azóta is ezen röhög, és van, aki szerint ő a magyar Borat. Tény, hogy semmiképp sem lehet szó nélkül hagyni. Még azoknak sem, akik nem ismerik fel a klipjében Takáts Tamást, Bebét vagy Varga Miklóst.

Ha most kérdezné meg a Velvet Takáts Tamást, Varga Miklóst vagy Bebét, bizonyára szerényen bevallanák, hogy az ő vendégszereplésük miatt lett híres Speak, a "Hungarian rapper". Pedig ez nem igaz. Egyszerűen csak ezért, mert száma kegyetlen rossz, viszont rettentően fülbemászó. Annyira, hogy egy meghallgatás után garantáltan egész nap azt fogja énekelni az ember, hogy "szaaaamtáájz, pípöl mék a vóóór", majd még utána pár napig szókincsében marad, hogy "bizinissz" illetve a "jííííí, k'mon", közben eszébe jut a klip, és meg akarja nézni még egyszer és még egyszer.

Terjed az ige

Az évekkel a klip készítése után fellángolt nemzetközi érdeklődés valószínűleg a Popbitch nevű tömegkulturális megmondó hírlevélben (tudják, amit a Subbacultcha nyúlt anno) való szereplésének köszönhető. Elég volt a "Még mindig unatkozik?" címszó alá betenni a videoklip linkjét, hogy elinduljon a láncreakció. Ehhez persze a YouTube létezése is szükséges volt, és talán azért ért be ilyen későn ez a klip a révbe, ez a videómegosztó még nem működik olyan régóta.

A lényeg, hogy azóta a Wikipedián a Culture of Hungary címszó alatt akkora rész taglalja Speaket, mint Bartók Bélát, lassan kikoptatja a gulyást a rólunk alkotott sztereotípiák közül (a közösségileg szerkesztett lexikon szócikkéből időközben kitakarították a magyar rappert - a szerk.). "Paprika, puszta, Speak" - mondja majd a jól értesült turista húsz év múlva. Speak azóta netszerte jelen van, a stupidvideos.com-tól kezdve a Guardian tévé és rádió-blogjáig, ahol a blogoló egyből le is vonta a következtetést, hogy a magyar rap még gyerekcipőben jár.

Vírusmarketing és visszhang

A YouTube-os kommentek ugyan még Speak művészeténél is sokkal gázosabbak szoktak lenni, általában kifejletlen személyiségű tizenévesek ítélkeznek elhamarkodottan rajta, de mindenképpen érdekes körképet kapunk a Speakről mondottakból szemezgetve. A kommentekből az derül ki, hogy a háborúellenes szám mondanivalója pont ellenkezőleg sült el, egyeseket annyira feldühített az anyanyelvükkel való visszaélés, hogy legszívesebben háborút indítanának ellenünk.

Vannak határon túli magyarok, akik ezúttal örülnek, hogy határainkon kívül ragadtak, "ha ez a magyar kultúra", mondják. Van olyan YouTube-os, Svennybob, aki meglátta benne a lehetőséget, és Speak által akar híres lenni. Már két Speaken röhögős videót is csinált, és ezeket tartja eddigi legjobb műveinek.

Digg.com-on hozzászólók közt is akadnak a fújolók közt Speak mellett állók: "Just watch the "Nookie" videoclip by Limp Bizkit... You don't need an Hungarian video for a laughable, SNL-like attempt at rap :)" - mondja Albaster a jelenségre. (Csak nézzétek meg a Limp Bizkit Nookie című klipjét... nem kell ahhoz magyar videó, hogy valaki úgy rappeljen, mintha rapet parodizálna.)

A Menoats néven kommentelő magyar valaki szerint nagyon is jó, hogy terjed ez a videó, mert az itthoni popkultúra amúgy sem áll másból, mint a külföldi menő zenék lemásolásából, és így legalább ezt már nem csak mit tudjuk.

Akadt olyan is (a Webjunk.tv honlap készítője), aki számára Speak tette fel Magyarországot a világtérképre. Eddig azt se tudta, hol van ez az ország, de Speak kedvéért utánanézett. Ekkora publicitást a Colbert híd és az őszi zavargások óta a rendszerváltáskor kaptunk utoljára. Előtte meg a Monty Python híres "Hungarian phrasebook"-os (magyar útiszótár) jelenetében, amiben a magyar turistát játszó John Cleese egy félrenyomott szótár miatt homoszexuális aktusra szólítja fel a dohánybolt árusát.

Speak kollégája, egy másik magyar rapper, Ogli G röhögve nyilatkozta az Indexnek, hogy ez a Speak nevetséges, de majd ő megmutatja, mi az a magyar rap a nemsokára megjelenő Full gizda című albumán. Egy Speaket disszelő (magyarul szidó, cikiző) szám lehetőségét sem tartotta kizártnak.

Elemzés

A nemzetközi siker az eredeti nyelvhez hasonlítani sem szándékozó, röhejes kiejtésnek is köszönhető, ettől lesz igazán egyedi és vérlázító a beszélő nevű (haha) Speak száma. A külföldi hallgatóban Speak már az elején kiveri a biztosítékot azzal, hogy szoláriumozott magyar létére fekete testvéreiről beszél, vagy hogy 2Pac Shakurt legjobb barátjaként említi. Találkoztam olyan angolszász anyanyelvűvel is, aki megkérdezte, hogy a "jíí" szó, az mit jelent, mert nem volt benne biztos, hogy ugyanaz, mint náluk a yeah. Feléjük azt úgy mondják, hogy "je". A magyar yeah a jíí.

Azt sem árt tudni, hogy a "make a war" kifejezés az angolban egyedül a "make love not war"-ban létezik, ott is "a" nélkül, amúgy értelmetlen. Az előadó egyébként külföldi gyógymasszőrködése során szedte fel ezt az angoltudást, amit már elegendőnek tartott ahhoz, hogy Dr. Dre haverjának mondja magát.

Az alapok a kilencvenes évek magyar fiúcsapatainak számait idézik, nehezen nevezhetnénk hiphopnak, de a végeredmény így is sokkal eredetibb, mint Puff Daddy bármelyik száma. Ha a szám direkt lenne ilyen, akkor Speak személyében egy marketingzsenit tisztelhetnénk, csakhogy ő ezt halálosan komolyan gondolta.

Speak kitört

A mára a leghíresebb magyar rapper titulust kivívó Speak (keressen csak rá a google.com-on a "Hungarian rapper" kifejezésre!) sikere egyébként eddig teljesen hiábavaló. Ugyanis hiába akarnák megvenni az emberek a klip láttán az albumot, nincs neki albuma. Speak, azaz Deák Tamás, sokáig próbálkozott lemezkiadóknál a dalaival, de senki sem vállalkozott a kiadásra. Már bánhatják. Speak története olyan magyarosan szomorkásan indult: az utolsó pénzét is ennek a klipnek az elkészítésébe ölte bele, mindezt azért, hogy mostanra rajta röhögjön az egész világ. (A rapper különben nem búslakodik: jelenleg Cipruson vezet éttermet, örül a sikernek, új számokon dolgozik, és új klipet tervez. Hiszen az előzőnek a végén meg is ígérte, hogy visszatér.)

Imázs

Országimázsunk alakítóinak poharában remélhetőleg Speak lesz az utolsó csepp, hogy végre rájöjjennek, Magyarországot azzal lehetne a legjobban eladni, hogy gázos. Az őszintétlen "talent for entertainment" mottó vagy Tony Curtis helyett nemsokára realistábban hirdethetjük magunkat mondjuk egy ilyen szlogennel: "Hungary. We know, we suck". Ennek a marketingnek egyébként Gyurcsány Ferenc lehetne az egyik előfutára az "elkúrtuk" szlogennel.

Speak kétes sikere egyébként még mindig felszálló ágban van: nemrég ismeretlenek felrakták a MySpace-re, mások rajongói oldalt készítettek Spaeknek a neten. Csatlakozzanak Önök is, ha szeretik vagy utálják Speaket, hátha valami jó sül ki belőle. Ha például copyrightot kérhetne a "jíí, kmon" kifejezésre, már abból összejöhet az új klipre való.