Szilvia
5 °C
16 °C

Oscar-díjas filmmel mutatkozik be az új filmforgalmazó

2002.05.15. 16:23
Május végén új mozi-, DVD- és videóforgalmazó lép piacra Magyarországon. Az igényes közönségfilmekre fókuszáló SPI International az Oscar-díjas Traffic-kal mutatkozik be.
"Intelligens" közönségfilmeket tervez Magyarországra hozni a május végén induló SPI International filmforgalmazó. A kilenc főt alkalmazó vállalat elsősorban független filmeket forgalmaz majd, olyan produkciókat, melyek nem esnek automatikusan a nagy hollywoodi stúdiók hatáskörébe. Az amerikai "indie" filmek mellett európai - például francia, dán és brit - filmeket is moziba juttatnak; filmjeiket alapvetően multiplexekbe szánják, ám az artmozi-hálózatot sem zárják ki a terjesztési lehetőségek közül.

Nemzetközi hálózat, erős közép-európai jelenlét

Május 30-tól a mozikban
A több mint tíz éve alapított SPI International központja New York-ban található, irodáik Ázsiában, Dél-Amerikában és Európában működnek. Az eleinte animációkkal foglalkozó vállalat Közép-Európaban csak két éve kezdett terjeszkedni, a lengyel, cseh és szlovák képviseletek 10 százalék körüli részesedést szereztek a helyi piacokon. "Hasonló nagyságrendű szerepre törekedünk Magyarországon is" - mondta az Indexnek Szarvasi Zoltán, az SPI magyarországi igazgatója.

Május végi bemutatkozása alkalmából az SPI a tavaly rendezői Oscart elnyert 'Traffic' című politikai krimit mutatja be. Az amerikai kábítószer-kereskedelem és politika összefonódásáról szóló filmet Steven Soderbergh rendezte, ismertebb szereplői Michael Douglas és az epizódszerepért többszörösen díjazott Benicio del Toro.

Mozi után a tévében is levetítik a filmeket

A Traffic május 30-i bemutatója után a kurszki tengeralattjáró-tragédiát felidéző 'K-19'-et mutatják be, Harrison Ford és Liam Neeson főszereplésével. Később műsorra tűzik az 'Adaptation'-t Nicholas Cage és Meryll Streep címszereplésével, és a videojátékok hangulatát feldolgozó 'Resident Evil'-t, melynek Milla Jovovich a főszereplője. Augusztusban mutatják be a Memento rendezőjének 50 milliós produkcióját, az Al Pacino és Robin Williams nevével fémjelzett 'Insomnia'-t.

Az SPI nem csak mozifilm-forgalmazással kíván foglalkozni, hanem a filmek DVD- és videóforgalmazásával is. Szarvasi Zoltán elmondta, hogy a legtöbb produkciónak a televíziós jogát is megvásárolták, így az általuk forgalmazott filmeket valószínűleg a képernyőn is láthatjuk majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?