Oscar-díjas filmmel mutatkozik be az új filmforgalmazó

2002.05.15. 16:23
Május végén új mozi-, DVD- és videóforgalmazó lép piacra Magyarországon. Az igényes közönségfilmekre fókuszáló SPI International az Oscar-díjas Traffic-kal mutatkozik be.
"Intelligens" közönségfilmeket tervez Magyarországra hozni a május végén induló SPI International filmforgalmazó. A kilenc főt alkalmazó vállalat elsősorban független filmeket forgalmaz majd, olyan produkciókat, melyek nem esnek automatikusan a nagy hollywoodi stúdiók hatáskörébe. Az amerikai "indie" filmek mellett európai - például francia, dán és brit - filmeket is moziba juttatnak; filmjeiket alapvetően multiplexekbe szánják, ám az artmozi-hálózatot sem zárják ki a terjesztési lehetőségek közül.

Nemzetközi hálózat, erős közép-európai jelenlét

Május 30-tól a mozikban
A több mint tíz éve alapított SPI International központja New York-ban található, irodáik Ázsiában, Dél-Amerikában és Európában működnek. Az eleinte animációkkal foglalkozó vállalat Közép-Európaban csak két éve kezdett terjeszkedni, a lengyel, cseh és szlovák képviseletek 10 százalék körüli részesedést szereztek a helyi piacokon. "Hasonló nagyságrendű szerepre törekedünk Magyarországon is" - mondta az Indexnek Szarvasi Zoltán, az SPI magyarországi igazgatója.

Május végi bemutatkozása alkalmából az SPI a tavaly rendezői Oscart elnyert 'Traffic' című politikai krimit mutatja be. Az amerikai kábítószer-kereskedelem és politika összefonódásáról szóló filmet Steven Soderbergh rendezte, ismertebb szereplői Michael Douglas és az epizódszerepért többszörösen díjazott Benicio del Toro.

Mozi után a tévében is levetítik a filmeket

A Traffic május 30-i bemutatója után a kurszki tengeralattjáró-tragédiát felidéző 'K-19'-et mutatják be, Harrison Ford és Liam Neeson főszereplésével. Később műsorra tűzik az 'Adaptation'-t Nicholas Cage és Meryll Streep címszereplésével, és a videojátékok hangulatát feldolgozó 'Resident Evil'-t, melynek Milla Jovovich a főszereplője. Augusztusban mutatják be a Memento rendezőjének 50 milliós produkcióját, az Al Pacino és Robin Williams nevével fémjelzett 'Insomnia'-t.

Az SPI nem csak mozifilm-forgalmazással kíván foglalkozni, hanem a filmek DVD- és videóforgalmazásával is. Szarvasi Zoltán elmondta, hogy a legtöbb produkciónak a televíziós jogát is megvásárolták, így az általuk forgalmazott filmeket valószínűleg a képernyőn is láthatjuk majd.