Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Spike Jonze, a videoklip-király

2002.04.29. 19:40
Nem szabotázs, nem ámítás - Spike Jonze vidokliprendező munkái a legjobbak a világon - a VH1 mágusai szerint.

Akcióban a hiphop-felügyelők
Beastie Boys videoklip, 1994
Spike Jonze nevét a nagyközönség a felejthetetlen 'John Malkovich menet' című feladvány rendezőjeként ismerte meg, holott a fiatal filmes elsősorban rendbontó videoklipjeivel keltett feltűnést.

A VH1 zenecsatorna a napokban elkészítette minden idők legjobb videoklipjeinek listáját, melyet világhírű zenészek, producerek és zeneipari mogulok szavazataiból állítottak össze. A százas toplistára hat darab Jonze-klip került - legtöbbjük az élbolyba. Dobogós lett a Beastie Boysnak készített "Sabotage" és Fatboy Slim díjnyertes "Weapon of Choice" klipje.

Jonze a '94-es Beastie Boys klippel robbant be a kliprendezői szakmába, melyben a brooklyni hip-hop fenegyerekeket a 70-es évek akciófilmjeiből ismert ultragagyi drogügynököknek öltöztette. Ezt követően már egymásnak adták a kilincset a legismertebb zenekarok és előadók: az R.E.M., a Daft Punk és Björk után tavaly már Fatboy Slimnek forgatott, nem is akárkivel. A "Weapon of Choice" klipjében az Oscar-díjas Christopher Walken annyira hitelesen táncolta végig a luxuslakosztályt, hogy a tavalyi MTV díjkiosztón hat darab díjjal jutalmazták a 33 éves rendező produkcióját.

Jelenet a 'John Malkovich menet'-ből
Középen Cameron Diaz
Jonze természetesen nem ragadt le a zeneiparban, annál is inkább, hiszen Francis Ford Coppola az apósa, Nicholas Cage pedig a sógora. Három évvel ezelőtt leforgatta első játékfilmjét, 'A John Malkovich menet' című rejtélyes vígjátékot, melyért rögtön legjobb rendezőnek jelölte az amerikai filmakadémia. Bár az aranyszobrot nem nyerte meg, nem ment el a kedve a nagy produkcióktól. Idén ősszel tervezi befejezni következő munkáját, 'Az orchidea tolvaj' című regényből készített játékfilmet - Nicholas Cage és Meryl Streep főszereplésével.

A pletykák szerint a filmben újrarendezik 'A John Malkovich menet' egyik jelenetét, melyben Catherine Keener, John Cusack és maga Spike Jonze is szerepelni fognak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!