A Radiohead, a Franz Ferdinand és Robert Plant már visszajelzett

2006.03.10. 16:10
A napokban visszajelzett a Szigetre az első adag világsztár, így az oxfordi Radiohead, a legendás Led Zeppelin-énekes Robert Plant, a tavalyi év sikerbandája, a Franz Ferdinand, a New York-i hardcore alapcsapata, a Sick Of It All, az elektro-indusztriál egyik megalapozója, a Ministry, az arab etnopop dívája, Natacha Atlas és az olasz Enzo Avitabile és hordópüfölő zenekara.

Már biztos, hogy fellép a Sziget nagyszínpadán az oxfordi Radiohead, az elmúlt 15 év egyik legfontosabb, legnagyobb hatású zenekara, melynek lemezei rendre ott tanyáznak a "minden idők legjobb albumai"-listák élmezőnyében. A zenekar új lemeze idén tavasszal várható.

A tavalyi nagyszínpadosok közül a Franz Ferdinandot sokan idén is kérték a Sziget weboldalán. Az ő kedvükért - és azoknak, akik tavaly lemaradtak a Real Madrid-meccs miatt a koncertről - ismét fellép a csapat, programjukat minden bizonnyal a tavaly ősszel megjelent album, a You Could Have It So Much Better anyagára építve.

Indusztriál és világzene

A tavalyi meglepetés Skinny Puppy után egy újabb zenekar, a Ministry érkezik abból a szcénából, amely a nyolcvanas-kilencvenes években megalapozta az elektro-indusztriált. Míg Trent Reznor és a Nine Inch Nails végleg bekerült a mainstreambe, a Ministry megmaradt kultikus hősnek, amely nélkül ma nem lenne Marilyn Manson, Rob Zombie meg a többiek.

A Sziget világzenei színpadára is szállingóznak az első nevek: fellép itt Robert Plant, a legendás Led Zeppelin legendás énekese, a Robert Plant & Strange Sensation formációval. Plantnek a Led Zeppelin óta nem volt ilyen átütő zenekara, mint ez, melyen a mali blues hatása érződik. Natacha Atlas, az arab etnopop dívája tavasszal megjelenő, Mish Maoul című új albumával érkezik a Szigetre, és a tavalyi sikeres koncertje után visszatér a nápolyi Enzo Avitabile hordópüfölő zenekara, ezúttal a kameruni Manu Dibango társaságában.

Hardcore és újhullám

A Hammer World színpadára a napokban jelentkezett a Sick Of It All, a New York-i hardcore-színtér egyik fő létrehozója. A SOIA az 1989-es Blood, Sweat and No Tears című debütalbumuk óta folyamatosan képes volt a megújulásra, még akkor is, amikor a kilencvenes évek első felében komoly támadások kereszttüzében állt.

A WAN2 Színpad első idei reprezentánsa a német újhullám emblematikus csapata, a Wir Sind Helden. A Wir Sind Helden, azaz a Hősök vagyunk, a Neue Deutsche Welle legjobb hagyományait, azaz azt a bizonyos, nyolcvanas évek elejére jellemző fanyar világot hordozza, mely 2006-ban is tökéletes receptnek bizonyul.