Átrendezik a Szigetet

2006.05.11. 18:15
A szokásos Több Vécé, Franz Ferdinand, Radiohead, Scissor Sisters és Placebo az idei Sziget húzónevei, és a részeg bolyongás is garantálva az áthelyezett helyszínek miatt. Idén sem pszichológusok közül válogatják a biztonságiakat a fesztiválra, viszont jó eséllyel felbukkanhat egy újabb jellegzetes szubkultúra: a részeg angoloké.

A Sziget Fesztivál csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatóján, azon túl, hogy újfajta, osztrák konténervécéket, sőt egyenesen vécéközpontokat ígértek az ürítkezés témakörében hagyományosan érzékeny Sziget-látogatóknak, illetve hogy bevezették a hazamenős hetijegy intézményét, a legnagyobb változás, amire fény derült, az volt, hogy számos helyszínt elköltöztettek. Az új dzsessz-színpad miatt költözik a mozi, amiatt a divathelyszín, és így tovább. Az évek alatt bevésődött tuti útvonalak tehát újratervezésre szorulnak majd.

A nagyszínpad programja még alakul, de az már biztos, hogy fellép a Radiohead, a Franz Ferdinand, a Scissor Sisters és a Placebo. Magyar zenekarok közül biztosan nagyszínpadon lesz a Tankcsapda, a Kispál és a Borz és persze a Sziámi, de pontos listát még nem akartak közölni, hiszen a hazai fellépőket a külföldi sztárzenekarokhoz igazítják, melyeknek a listája még nem teljes.

Vicces látvány

A világzenei színpadon fellép például Robert Plant, Natacha Atlas, Boban Markovic, a Leningrad és a Vágtázó Csodaszarvas, a Wan2 színpadon szerepel a Deti Picasso, az Orb, a Coldcut és a Gogol Bordello. A HammerWorld színpad is nagy neveket sorakoztat: Sick Of It All, Fear Factory, Exploited, Morbid Angel. Idén először lesz külön dzsessz-színpad is, neves külföldi és magyar fellépőkkel.

A megszokott programok (Utcaszínház, Civil Sziget, tácdalfesztivál-sátor, ambient sátorkert, Magic Mirror stb.) idén is megtalálhatók lesznek, de új helyszínek is indulnak: lesz például csöndes diszkó, ahol a szórakozni vágyók fejhallgatóban táncolhatnak (ami a sajtóanyag szerint "elég vicces látványt nyújt"). A tavalyi Zöld Udvar sikerén felbuzdulva idén saját színpadot kapnak az ott fellépő punk-, hardcore- és metálzenekarok, ez a színpad a mérsékelten ötletes Zúzda nevet kapta. Az éjszakánként eddig üresen tátongó, nagyszínpad előtti teret idén fényfestéssel világítják be, illetve magára a színpadra is három dimenziós animációkat vetítenek majd.

Jönnek az angolok?

"A biztonsági szolgálatok nem feltétlen pszichiátereket alkalmaznak biztonsági feladatokra" – mondta Gerendai Károly, a Sziget főszervezője az In-Kal és a közönség kapcsolatát feszegető, minden egyes évben elhangzó kérdésre. De a korábbi években bevezetett megoldás, miszerint főiskolásokat is felvesznek a hivatásos biztonságiak mellé, akik képesek például kommunikálni a külföldiekkel, szerinte jól bevált, bár továbbra sem zárható ki a súrlódások lehetősége.

A Sziget tavaly 1,85 milliárd forintba került, és 1,93 milliárdott hozott, idén nőnek a költségek, a fesztivál 2006-os kiadásai 2,25 milliárd forintra rúgnak. Ami a nemzetközi piacot illeti, van érdeklődés külföldön, 1500 jegy már elkelt Franciaországban, és az előző évekhez képest idén erősebben fókuszálnak az angol piacra. Müller Péter Sziámi még megemlítette, hogy a franciák tavaly egy egész estés dokumentumfilmet is készítettek a fesztiválról, amit talán lehet majd látni itthon is.

A korsó sör várható áráról sajnálatos módon még nem tudtak beszámolni a szervezők.