Iggy & The Stooges és Prodigy a Szigeten

2006.06.21. 14:17
A már ismert fellépők mellett újabb nevekkel bővült a Sziget nagyszínpadának programja: jön az Iggy & The Stooges, a Prodigy, a Sex Pistols-os Glen Matlock, a Gomez, a Sons and Daughters és a Living Colour.

Újabb nagy neveket hoztak nyilvánosságra a Sziget szervezői: a Radiohead, a Franz Ferdinand, a Scissor Sisters, a Placebo, a Rasmus, a Theraphy? és Jovanotti mellett fellép a nagyszínpadon a Prodigy, az Iggy & The Stooges, a Sex Pistols-os Glen Matlock, a Gomez, a Sons and Daughters és a Living Colour.

Korszakalkotó

A Prodigy az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, mely a könnyűzene főáramába és nagy pop-rockszínpadokra vitte a korábban csak a klubokban létező elektronikus tánczenét.

Az Iggy & The Stooges egyike a valóban korszakalkotó zenekaroknak, máig érvényes munkássággal, fontos albumokkal, legendás koncertekkel és slágerekkel. A Stooges pre-punk muzsikája millió zenekarra és irányzatra hatással volt – a Sex Pistols-tól a Guns ’N Roses-ig, a Jane’s Addictiontől a Queens Of The Stone Age-ig, a Red Hot Chili Peppers-től a Sonic Youth-ig.

Majdnem Sex Pistols

Idén három évtizede lépett fel először a Sex Pistols, az évfordulóra a Sziget meghívta a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé idén beiktatott zenekar egyik alapító tagját, aki a hírek szerint a nyár végi észak-amerikai Sex Pistols-turné egyik résztvevője is lesz. Glen Matlock ugyan alapító tagja volt a Sex Pistolsnak, a nagy sikerek idejére azonban már kilépett. A basszusgitáros magasan a legképzettebb és leginvenciózusabb ember volt a csapatban, ám a legendás Never Mind The Bollocks album befejezése előtt közvetlenül otthagyta anyazenekarát, átadva helyét az akkor még basszusgitározni sem tudó Sid Viciousnak.

A két fiú-két lány glasgow-i Sons and Daughters egy az elmúlt években befutott skót gitárpop-zenekarok közül. A S+D nem feszes és new waves, mint a Franz Ferdinand, nem finom és intellektuális, mint az ugyancsak híres és skót Belle and Sebastian, hanem karcos, art-rockos, folk-rockos gitárzenét játszik, néhol punkos, néhol rockabillys ízekkel.

Az angol Gomez két legjobb és legfontosabb lemeze az együttes Bring It On című debütáló albuma és a legutóbbi Gomez-album, az idén megjelent How We Operate. Így a hazai közönség a legjobb pillanatban láthatja az újra formában lévő zenekart. A kortárs fekete zenét és crossovert tavaly a Fishbone, idén a Living Colour prezentálja.