Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Roma énekes nyerte a cseh Megasztárt

2005.06.13. 15:20
A cseh miniszterelnök által is követett döntőben végül egy roma fiatal nyert, azután, hogy tavaly Karel Gott pártfogoltja talán éppen származása miatt esett ki.
Roma énekes, Vlastimil Horváth lett a Megasztárhoz hasonló SzuperSztár verseny győztese idén Csehországban. A Nova kereskedelmi televízió és vasárnap este zárult, több mint nyolchónapos műsor eredménye azért meglepetés, mert a tavalyi, első évfolyamban az egyik legtehetségesebbnek tartott résztvevőt, Martina Baloghovát a médiában megjelent eszmefuttatások szerint állítólag éppen azért szavazták ki a nézők az elődöntőben, mert roma volt.

#alt# Ezúttal azonban Vlastimil Horváth mind a nézők, - akik minden körben sms útján szavaztak -, mind a zsűri tetszését megnyerte, mert mindkét "testület" végül is egybehangzóan őt választotta meg az idei SzuperSztárnak.

A miniszterelnök is izgult

A 27 éves előadó civilben asztalos. A zsűri mind a négy tagja őt jelölte meg a második évfolyam legjobb, legtehetségesebb énekesének, míg a nézőktől az sms-szavazatok 75 százalékát kapta meg.

A győztes, akárcsak tavaly, az idén is lehetőséget szerzett arra, hogy a SonyBMG cégnél albumot adjon ki. Természetesen egy, a Nova által szervezett koncertsorozat is vár rá.

A tehetségkutató verseny döntőjét Prágában Jirí Paroubek, cseh miniszterelnök, valamint több ismert cseh személyiség is megtekintette. Ugyanakkor a SzuperSztár egyes, a Nova által élőben közvetített fordulóit általában mintegy kétmillió néző kísérte figyelemmel. A műsor nézettsége rendszeresen 40-45 százalékos volt.

Szlovák, perzsa, arab

A tavalyi, első évfolyamot a 17 éves Aneta Langerová nyerte meg, aki rövid időn belül a cseh könnyűzene új csillaga lett, s dalai, hanghordozói manapság a legkeresettebbek közé tartoznak Csehországban.

Számos kritikus azonban az első évfolyam legtehetségesebb énekesének Martina Baloghovát tekintette, aki nagyszülei révén részben magyar származású. Ezen a véleményen volt a prágai aranycsalogány Karel Gott is, aki ezért nemrégiben közös, sikeres videoklippet forgatott Baloghovával.

Az idei évfolyamban viszont a legjobbak közé már több nem cseh születésű énekes is bekerült, akik közt volt szlovák, perzsa, arab és afrikai származású is. Az első évfolyamban csak egy arab származású fiú jutott a legjobbak közé.

Csehországban egy májusi felmérés szerint a lakosság többsége nem kedveli a romákat. A megkérdezettek mintegy kétharmadának nem tetszene, ha roma lenne a szomszédja. Ennek ellenére a romák elfogadottsága a többségi társadalom körében az utóbbi évtizedben mintegy tíz százalékkal javult.