Döntőbe jutott a Nefogazz! a Tehetségvadászaton

2005.05.08. 12:10
A hosszú ideje Index-favorit Nefogazz!, az Aljas Kúszóbab, a Sunscreen, a Stylaw, a Mind The Gap, a Pozitív, a Cyborn és a Slag zenekarok jutottak a Jim Beam Tehetségvadászat, című, a Viva tévén is futó tehetségkutató verseny döntöjébe.

A nyolc zenekar tehetségét az úgy szakmailag, mint emberileg a legmagasabb szinten felkészült zsűri több mint négyszáz jelentkező közül kutatta ki. A grémium olyan gigászi, sőt heroikus munkát végzett, hogy érdemesnek tartjuk ideírni mind a hatuk nevét (és ebben tényleg csak kevés szerepet játszik az, hogy az Index médiatámogatója a versenynek): Abaházi Csaba Danubius-műsorvezető, volt rockénekes (Sing-Sing); Lukács László Tankcsapda, Rókusfalvy Pál volt műsorvezető, volt dzsessz-zenész (pozanos), szórakoztatóipari szakember, a verseny producere; Varga Zsuzsa pop- és rockénekesnő, VJ Olivér színesre tetovált Viva-műsorvezető; Uj Péter, az Index rendkívüli szakmai (és emberi) felkészültségű főszerkesztője.

A zsűri a több mint négyszáz beküldött demo alapján negyven zenekart választott ki arra, hogy a középdöntőben élőben is megmutathassa, mit tud. A Tehetségvadászat szabályai kizárták az indulásból a karaoke-versenyzőket és a playbackhuszárokat, csakis saját számaikat színpadon eljátszani képes zenekarok indulhattak. A zsűri öt napon át (május 2-től 6-ig) hallgatta meg a középdöntősöket az Alcatraz nevű belvárosi szórakozóhelyen néhány papírmasé Al Capone-szoborral és korabeli újság fénymásolátával, rengeteg ráccsal és rozsdás vassal földobott díszletek között.

A döntő nyolcas mezőnyébe egyhangú döntéssel került be a Nefogazz! zenekar, amelyet az Index szakmailag (és emberileg) rendkívül felkészült stábja, már két évvel ezelőtt felfedezett, és a 2003-as Sziget amatőr színpada előtt a vezető dizájnerrel valamint a főszerkesztővel kiegészült kultrovat extázisban üvöltötte a zenekarral a Manikűr-Pedikűr című szám refrénjét: "Nem, nem akarok dolgozni! Nem, nem akarok dolgozni!"

A rózsaszín susogónadrágban fellépő énekessel súlyosbított viccmetálzenekar miatt a zsűrinek légzési nehézségei támadtak ugyan, de azt így is hallhatták, hogy a Nefogazz nem csak rettenetesen vicces, de irdatlanul pontosan, jól játssza azt a feszes, sok kiállásos HC-metált, amelyet leginkább talán a világ örménységének gitáros védelmezője, a System of Down zenéje ihlethetett.

Nem volt kérdéses a Sunscreen továbbjutása sem. Egyrészt Fekete Gergely énekes Iggy Pop-osan energikus előadása és kifogástalan rockandrolléneklése, másrészt a három hangszeres vérprofi produkciója miatt. A Sunscreen angol szövegeivel elsősorban nemzetközi piacra készül, és jól teszi, mert bármilyen nagyszerűen nyomja azt a kevés funkyval beojtott garázsrockot, ami nagyon is trendinek számít az angolszász rockkultúrákban, ez itthon alig néhány száz embert érdekelhet, sajnos.

Az Aljas Kúszóbab kissé infantilis, viszont vicces és nagyon is magyaros Kalifornia-punkja szintén meghatotta a zsűrit. A Térdelj le és szeress!, Vidéki zene vidéki srácoktól és a Pina, pina, punci című slágerek elkövetője hibátlanul játssza azt a nagyon egyszerű zenét, amit nem is annyira egyszerű ennyire hibátlanul játszani. A Tücsök művésznevet viselő dobos játéka pedig igazi színpadi performansz, nagyobb szőrzettel a Muppet Show zenekarába is beférne.

A Stylaw is elég meggyőző volt a döntőhöz, annak ellenére, hogy a zenekar legelső színpadi fellépése volt az Alcatraz-beli középdöntő. Nagyon fiatal zenekar tehát, és azt a rappelgetős, funkys zúzós rockvonalat viszi, amelyet a magyar undergroundban a Csigafröccs és a Brains alapozott. Kicsit még szögletes, kicsit még lámpalázas, de friss és ígéretes.

A Mind the Gap viszont igazi veterán tehetség, legalább négy éve létezik, és gyakorlatilag kifogástalanra csiszolta modern metálját, bár a tagság életkora még mindig tehetségkutató-kompatibilis.

Teljesen más zenei világ a Pozitívé. Igazi dzsesszkonzis polgári souldiszkó-zenekar: hangszeres tudás, precizitás, higgadt profizmus. Persze kicsit vendéglátós-charlie-s, mint minden ilyesmi Magyarországon.

A Slag zenekart billentyűs-énekese frontemberkedte be a döntőbe. Lendületes, de poposan laza rockzene sok dinamikai váltással, legfontosabb viszonyítási pont talán a Faith No More.

A Cybornban viszont semmi frontemberkedés: négy a színpadhoz csavarozott zenész, jó dalok, profi játék, kicsit stoneres, kicsit space-es középrock, olykor Panterás és Zakk Wylde-os gitárvillanásokkal. Néha túl mechanikus talán.

A Tehetségvadászat döntője június 4-én lesz a Sziget Events Hallban, ahol a nyolc zenekar húsz-húszperces műsort ad majd elő, a Viva közvetít, a közönség szavaz. Egyébként a verseny weblapján rövidesen letölthetők lesznek a döntősök frissen felvett demói, amelyek alapján lehet szavazgatni, persze SMS-ben, hogy a mobilbiznisz is pörögjön.