Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Magyarok a tévénézés élvonalában

2002.04.16. 19:42
A világ tévénézői tavaly átlagosan napi 203 percet töltöttek a képernyők előtt, a szeptember 11-i amerikai merényletek dacára nem többet, mint az előző évben. Az aktív tévéfüggők élmezőnyét 287 perccel Bosznia vezeti, 251 perces kiváló teljesítményével Magyarország az előkelő ötödik helyen végzett, alig valamivel marad le Mexikó (265), Japán(261) és az Egyesült Államok (255) mögött.
Cannes-ban kedden tették közzé a televíziós műsorok nézettségi mutatóit rögzítő Eurodata TV Worldwilde tavalyi évre szóló jelentését. A nemzetközi adatbank a világ hetven sugárzási övezetének számadatait összesítve állapította meg a sorrendet. A vizsgált 70 körzetben 1,3 milliárd tévénézőt tartanak nyilván.

A kontinensek közötti összehasonlításban Észak-Amerika és Közép-Amerika vezet, az újvilági tévémániákusok több mint négy órát (250) percet szánnak a passzív szemtornára, latin-amerikai konkurenseiknek csak 220 percre futja. 203 perces eredményével Európa képviseli a higgadt átlagot.

A fekete földrészen csak a Dél-Afrikai Köztársaságot mérték, itt 176 perc a tévénézésre fordított idő. A közel-keleti országok lakosságának napi foglalatosságai között 176 percet köt le a műsornézés, míg a csendes-óceáni-ázsiai körzetben csak 157 perc jut erre az időtöltésre.

A tanulmány egyik meglepő megállapítása, hogy a 2001. szeptember 11-i kivételes és megrázó látvány hatása nem mutatható ki az eredményben, amit talán az magyaráz, hogy ebben az évben nem voltak nagy nemzetközi érdeklődést vonzó sportesemények.