Dopeman lesz a Tűzraktár új sztárja

2007.04.01. 22:17
Két éve hozta létre egy idealista művészcsapat a Tűzraktár, tavalytól Tűzraktér nevezetű kulturális központot a Ferencváros egy üres gyárkomplexumában. A programokat szervező csapat és a kocsmát üzemeltető vállalkozók közt állandó volt a konfliktus, mostanra azonban olyannyira kritikussá vált a helyzet, hogy a művészek inkább új hely után néznek. A kocsma vállalja, hogy továbbra is igényes programokkal szórakoztatja minden kedves vendégét.

Elköltözik a Tűzraktárat, majd később Tűzrakteret szervező társaság, mert nem tudtak megegyezni a gyárépület udvarán szórakozóhelyet üzemeltető céggel. A válás után biztosan sokat változik az üres, ferencvárosi gyárkomplexumban működő kulturális centrum és szórakozóhely, de hogy pontosan mik az új vezető tervei, és hogy miért távozott a fiatal művészekből álló társulat, az meglehetősen zavaros.


Forrás: Tuzrakter.hu

Vagy ahogy a szórakozóhely üzemeltetője mondta: "shakespeari drámába illő történések vannak".

Eltűnt laptopok

A Tűzrakteret kitaláló, és azt programokkal megtöltő társaságnak egyébként nemcsak a történetünkben szereplő kocsmásokkal, hanem a tavalyelőttiekkel is problémái voltak. Végül az épület tulajdonosának egyetértésével egy másik üzemeltetőt kerestek helyettük 2006-ra. Azt a társaságot, akik végül megszerezték a felügyeletet a teljes komplexum felett.

Még e szomorú végkifejlet előtt szerződést kötött a szórakoztatásért és a kultúráért felelős két csapat, ami szerint a kocsma havi másfél millió forintot fizet a művészeknek azért, hogy programokat szervezzenek és intézzék a komplexum hirdetését, sajtófeladatait.

Ezt összeget azonban csak az első hónapban kapták meg, a kocsma tulajdonosa először a rezsit vonta le, később pedig már nem fizetett minden programért, mesélte a tűzrakteresek sajtósa, Binges Viktória. "Júniusban pedig elénk rakott egy szerződést, hogy mostantól egyáltalán nem fizet" - vázolta a kapcsolat gyors romlását Binges.


Forrás: Tuzrakter.hu

A Tűzrakteret kitaláló és megvalósító társaság panaszkodott a szórakozóhely által szerződtetett biztonságiakra is, akik szerintük agresszívek voltak, miközben a munkájukat nem végezték jól. A biztonságiak jelenléte ellenére is betörtek például a raktárba, ahonnan egy fénymásolót vittek el. Binges sokatmondóan idézett egy másik történetet, ami szerint egy támogatójuk két számítógépet adott le számukra a portán. A számítógépek azonban eltűntek. A biztonsági őrök azt állították, hogy odaadták valakinek, de sajnos sem a nevére, sem a kinézetére nem emlékeznek.

"A kocsma nem úgy működött, hogy az illett volna a hely szellemiségéhez" - említette a harmadik problémát a programszervező, Balla Zoltán. A kulturális programokat hangos zenével lehetetlenítették el, a vj-bravúrokra kitalált képernyőkön pedig a VH1 adása ment.

Elővenni a rockkapcsolatot

A kulturális szakadék számunkra akkor vált nyilvánvalóvá, amikor megszólaltattuk a kocsmát üzemeltető Való Károlyt, aki "a művészet előtt lehajtja a fejét, de azt el kell mondania, hogy a programokat valójában ő szervezte".

Mivel a Tűzrakteret kitaláló csapat már Való Károly feltűnése előtt is működött, olyan sikerrel, hogy a kulturális miniszter kitüntetésében is részesült, hitetlenkedve kérdeztünk vissza. Az üzletvezető kérdésünkre azonban megerősítette, hogy a tavalyi programok csak neki köszönhetőek, a művészek ugyanis nem teljesítették a vállaltakat. Nem intézték a hirdetéseket, a sajtót, és programokat sem szerveztek.

"Volt olyan, hogy elő kellett vennem a rockkapcsolatomat, és akkor volt rockhétvége - mesélte. - A Tilos Rádióval is én szerveztem le a hétvégéket".

"Ezek érdekes személyiségű, karizmatikus emberek, de nincs élettapasztalatuk" - magyarázta az együttműködés nehézségeit Való Károly, majd kifejtette: - A legtöbbjük olyan volt, hogy este már a taknyán csúszott, olyan részeg volt."

"Shakespeari drámába illő történések voltak" - magyarázta a szerződés felbontását.

Való nem tart attól, hogy a jövőben nehézségei lennének a programszervezéssel. "Ez olyan, mintha kiadnék egy albérletet. Az emberek jelentkeznek."


Dopeman

Az egyik jelentkező Dopeman, aki "a stábjával" együtt már jelezte, hogy fellépne a helyen, újságolta az üzletvezető.

A Tűzraktér csapata a rendszerváltást látva inkább lemondott a Tűzoltó utcai bázisról, és pereskedés helyett új helyet keres. Erre már csak azért is szükségük van, mert a szezonra már megszerveztek néhány programot. Kiállítanák például a tavaly a komplexumban is megfordult világhírű építész, Frank Gehry rajzait.