Dühös sztárok Bush ellen

2004.08.04. 17:16
Amerikában a közelgő választások miatt kettészakadt közvélemény egy szempillantás alatt eldöntheti, ki a kedvence: a kormányváltó erők fényes csillaga, Bruce Springsteen, avagy a néhai Sonny Bono, a republikánus szenátor. Vagy mégsem? Az AP jelentése szerint az ingadozók megnyerésére nagyszabású koncertsorozat indul világsztárok részvételével. A cél: leváltani a Bush-kormányt.
Soha nem látott koncertdömping várja az érdeklődőket Amerika úgynevezett hintaállamaiban, abban a kilenc államban, ahol a választópolgárok híresek arról, hogy általában nem kötelezik el magukat egyik vagy másik párt mellett. A meggyőzhető szavazókat most megasztárok próbálják a demokrata oldalra billenteni.

Kilenc darab mérleg nyelve

A Vote For Change (Szavazz a változásra) turné több mint harminc koncerttel örvendezteti meg a rajongókat; többek között fellép Bruce Springsteen, az R.E.M., a Pearl Jam, Bonnie Raitt country énekesnő és a népszerű női countryzenekar, a Dixie Chicks.

A koncertek október 1-én indulnak Pennsylvaniából, éppen egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt. A többi hintaállam sorban: Észak-Karolina, Ohio, Michigan, Iowa, Minnesota, Missouri, Wisconsin és a 2000-es választásokon elhíresült Florida.

Fegyverbe

"Ezzel a turnéval a haladó politikai eszméket népszerűsítjük. El akarjuk érni, hogy új kormány kerüljön a Fehér Házba - magyarázta Springsteen harminc éves pályafutásának legpolitikusabb nyilatkozatában. - Egyszerű. Vagy elérjük a célunkat, vagy elbukunk."

A koncertsorozat bevételét az America Coming Together (Amerika együtt) nevű liberális csoport támogatására fordítják. Az ACT aktivistái a csoport honlapja szerint azt ígérik, hogy Bush elnök leváltásával "véget vetnek a jobboldali republikánus uralomnak".