Judit
2 °C
7 °C

A lap vége

2002.05.22. 17:50
Több mint hat éves kultúrmisszió után megszűnik Magyarország egyik legnépszerűbb könnyűzenei magazinja, a Wanted. Helyét a héten induló Wan2 veszi át. A váltás okairól és hátteréről az érintettek nyilatkoznak.
A májusi számmal búcsúzik olvasóitól a Wanted magazin: "Hat és fél év után váltani kellett, fölrázni magunkat. Néhány új ember, új tervek, új formátum, új dizájn. Elfáradtunk ugyanis egy picikét, bár ezt bizonyára önök is észrevették."

Május 25-étől a Wanted helyébe új zenei lap lép, a Wan2. Némileg magasabb áron (590 HUF) több oldalon több tartalmat kínál az utódlap, és a készítők ígérete szerint rendszeres CD-mellékletet tartalmaz majd.

A változás anyagi és emberi okok miatt, belülről indult el. A Wanted egész története során végtelenül gazdaságtalan vállalkozás volt. Mint Gerendai Károly felelős kiadó elmondta: a fanzin, hobbilap imidzs miatt nem igazán lehetett értékesíteni a hirdetési piacon. Emberileg pedig az volt a megújulás oka, hogy az emberek kicsit megfáradtak. Múlt év végén a szerkesztőség maga kezdeményezett változást, igaz, őket is meglepte, mikor kiderült, hogy új lapba kerülnek, új főszerkesztővel.

A Wanted magazin 1995-ben Gerendai Károly (a Sziget tulajdonosa) és Uj Péter (ma: Index-főszerk.) közös munkájából született meg, de végleges és igazi formáját Marton László Távolodó bekapcsolódása (a negyedik lapszám) után nyerte el. A koncepció puritánul egyszerű volt, mégis forradalmian új: a készítők olyan rockzenei, kulturális lapot akartak létrehozni, amelyet épkézláb újságírók írnak.

A Magyar Narancs zenei rovatának szerkesztője, Marton László vonzotta a Wanted köré a későbbi törzsgárdát: Bihari Balázst, Déri Zsoltot, Németh Róbertet, Lévai Tamást és a többieket. Marton hozta a laptervért felelős Domján Gábort, aki a hazai sajtóban teljesen egyedi layoutot hozott létre. (UP.: "Félelmetes csávó. Nagyon durván megdolgozik a látványért. Ha olyanja van, kifőzi tésztából a betűket, beszkenneli a sütőjének az alját, gyerekrajzgéppel csinál mintákat." )

Teltek-múltak az évek. Kiment a divatból a Simple tornacipő, Vörös Andrást kirúgták a FreshFabrikből. Marton László visszavonult a szerkesztésből, a főszerkesztői posztra Bihari Balázs került.

Divatba jött a kecskeszakáll. 1998-ban kihalt a Wanted mellől egyetlen érdemi konkurenciája, a Z Magazin, ennek ellenére a lap lehetőségei nem bővültek. Miközben a lapkészítés költségei növekedtek, a Wanted mögött nem állt kiadói háttér, így Gerendai Károly, aki egyszemélyben finanszírozta a lapot, évről évre egyre nagyobb összegeket bukott.

Végül 2001 telén új célokat tűztek ki: jövőre szakítanak a hagyományos haláltusával, és megpróbálják nyereségessé tenni a Wantedet. Ennek érdekében a tőkeerős Sziget Iroda elhatározta, hogy a magazint egy nagy kiadóval közösen próbálja meg finanszírozni és futtatni. Gerendai tárgyalásokba kezdett, a kiadók azonban nem csapkodták örömükben a fejüket az íróasztal lapjához, hogy egy rockmagazin működtetésében közreműködhetnek.

Ligeti Nagy Tamás megjelenése gyorsította fel az eseményeket. A volt VOLT- és Blikk-főszerkesztő januárban megjelent egy laptervvel Gerendainál. Rövid tárgyalás után Ligeti választatott a Wanted-utódlap vezetőjéül. Az utód megtervezésébe bekapcsolódott Erdélyi Zsolt (Superman) cége, a Mono Consulting is, onnan jött az új név: Wan2.

Gerendai Károly elmondása szerint azért hoztak létre új néven új magazint, mert így tudták csak újrapozicionálni a helyzetüket a lappiacon, és kihúzni a Wantedet korábbi sanyarú, elszigetelt helyzetéből.

A cél: nyitni a szélesebb közönség, a Sziget-generáció (16-25 év közt: vagyunk páran, akik nemsokára kihullunk), és némileg a mainstream felé. A piacra való betörés érdekében 1.) felkérték Erdélyi Zsoltot, hogy készítse el a lap bevezető kampányát és arculatát; 2. gazdasági felügyeletet állítanak fel; 3. folyamatosan ellenőrzik a magazin témáit, nehogy kicsússzanak az új imázs által követelt, közérthetőbb tartalomból.

A változás a szerkesztőségben keltett némi feszültséget: Bihari Balázs korábbi főszerkesztő elhagyta a magazint, Gerendai Károly szerint azonban a volt Wanted-főnök egy Sziget-körüli médiavállalkozásban kap szerepet. Távozott - ideiglenesen vagy véglegesen - Forrai Krisztián, Sarkadi Balázs, Szálinger Balázs, Németh Róbert, és az első Wan2 szám elkészítése után a grafikus Domján Gábor is fölmondott.

Az utódlap zenei konceptje elég hasonló lesz a Wantedéhoz, ennek megfelelően az első számban többek közt a Kornról, Roger Watersről vagy Dopemanról lehet majd olvasni, a címlapon pedig Eminem feszít.

Hogy kifizetődő lehet-e az igényes zenei újságírás, - ezt a Z magazin már egyszer elbukta - hogy mi a mainstream magyar fordítása, és hogy sikerül-e majd ügyesen divatjelenséggé tenni a lapot, amit büszkén lehet majd lengetni a Toldi mozi előtt, vagy esetleg még a Mamutban a bowlingpályán is, az a Wan2 nagy kalandja lesz május 25-től a újságárusoknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?