A lap vége

2002.05.22. 17:50
Több mint hat éves kultúrmisszió után megszűnik Magyarország egyik legnépszerűbb könnyűzenei magazinja, a Wanted. Helyét a héten induló Wan2 veszi át. A váltás okairól és hátteréről az érintettek nyilatkoznak.
A májusi számmal búcsúzik olvasóitól a Wanted magazin: "Hat és fél év után váltani kellett, fölrázni magunkat. Néhány új ember, új tervek, új formátum, új dizájn. Elfáradtunk ugyanis egy picikét, bár ezt bizonyára önök is észrevették."

Május 25-étől a Wanted helyébe új zenei lap lép, a Wan2. Némileg magasabb áron (590 HUF) több oldalon több tartalmat kínál az utódlap, és a készítők ígérete szerint rendszeres CD-mellékletet tartalmaz majd.

A változás anyagi és emberi okok miatt, belülről indult el. A Wanted egész története során végtelenül gazdaságtalan vállalkozás volt. Mint Gerendai Károly felelős kiadó elmondta: a fanzin, hobbilap imidzs miatt nem igazán lehetett értékesíteni a hirdetési piacon. Emberileg pedig az volt a megújulás oka, hogy az emberek kicsit megfáradtak. Múlt év végén a szerkesztőség maga kezdeményezett változást, igaz, őket is meglepte, mikor kiderült, hogy új lapba kerülnek, új főszerkesztővel.

A Wanted magazin 1995-ben Gerendai Károly (a Sziget tulajdonosa) és Uj Péter (ma: Index-főszerk.) közös munkájából született meg, de végleges és igazi formáját Marton László Távolodó bekapcsolódása (a negyedik lapszám) után nyerte el. A koncepció puritánul egyszerű volt, mégis forradalmian új: a készítők olyan rockzenei, kulturális lapot akartak létrehozni, amelyet épkézláb újságírók írnak.

A Magyar Narancs zenei rovatának szerkesztője, Marton László vonzotta a Wanted köré a későbbi törzsgárdát: Bihari Balázst, Déri Zsoltot, Németh Róbertet, Lévai Tamást és a többieket. Marton hozta a laptervért felelős Domján Gábort, aki a hazai sajtóban teljesen egyedi layoutot hozott létre. (UP.: "Félelmetes csávó. Nagyon durván megdolgozik a látványért. Ha olyanja van, kifőzi tésztából a betűket, beszkenneli a sütőjének az alját, gyerekrajzgéppel csinál mintákat." )

Teltek-múltak az évek. Kiment a divatból a Simple tornacipő, Vörös Andrást kirúgták a FreshFabrikből. Marton László visszavonult a szerkesztésből, a főszerkesztői posztra Bihari Balázs került.

Divatba jött a kecskeszakáll. 1998-ban kihalt a Wanted mellől egyetlen érdemi konkurenciája, a Z Magazin, ennek ellenére a lap lehetőségei nem bővültek. Miközben a lapkészítés költségei növekedtek, a Wanted mögött nem állt kiadói háttér, így Gerendai Károly, aki egyszemélyben finanszírozta a lapot, évről évre egyre nagyobb összegeket bukott.

Végül 2001 telén új célokat tűztek ki: jövőre szakítanak a hagyományos haláltusával, és megpróbálják nyereségessé tenni a Wantedet. Ennek érdekében a tőkeerős Sziget Iroda elhatározta, hogy a magazint egy nagy kiadóval közösen próbálja meg finanszírozni és futtatni. Gerendai tárgyalásokba kezdett, a kiadók azonban nem csapkodták örömükben a fejüket az íróasztal lapjához, hogy egy rockmagazin működtetésében közreműködhetnek.

Ligeti Nagy Tamás megjelenése gyorsította fel az eseményeket. A volt VOLT- és Blikk-főszerkesztő januárban megjelent egy laptervvel Gerendainál. Rövid tárgyalás után Ligeti választatott a Wanted-utódlap vezetőjéül. Az utód megtervezésébe bekapcsolódott Erdélyi Zsolt (Superman) cége, a Mono Consulting is, onnan jött az új név: Wan2.

Gerendai Károly elmondása szerint azért hoztak létre új néven új magazint, mert így tudták csak újrapozicionálni a helyzetüket a lappiacon, és kihúzni a Wantedet korábbi sanyarú, elszigetelt helyzetéből.

A cél: nyitni a szélesebb közönség, a Sziget-generáció (16-25 év közt: vagyunk páran, akik nemsokára kihullunk), és némileg a mainstream felé. A piacra való betörés érdekében 1.) felkérték Erdélyi Zsoltot, hogy készítse el a lap bevezető kampányát és arculatát; 2. gazdasági felügyeletet állítanak fel; 3. folyamatosan ellenőrzik a magazin témáit, nehogy kicsússzanak az új imázs által követelt, közérthetőbb tartalomból.

A változás a szerkesztőségben keltett némi feszültséget: Bihari Balázs korábbi főszerkesztő elhagyta a magazint, Gerendai Károly szerint azonban a volt Wanted-főnök egy Sziget-körüli médiavállalkozásban kap szerepet. Távozott - ideiglenesen vagy véglegesen - Forrai Krisztián, Sarkadi Balázs, Szálinger Balázs, Németh Róbert, és az első Wan2 szám elkészítése után a grafikus Domján Gábor is fölmondott.

Az utódlap zenei konceptje elég hasonló lesz a Wantedéhoz, ennek megfelelően az első számban többek közt a Kornról, Roger Watersről vagy Dopemanról lehet majd olvasni, a címlapon pedig Eminem feszít.

Hogy kifizetődő lehet-e az igényes zenei újságírás, - ezt a Z magazin már egyszer elbukta - hogy mi a mainstream magyar fordítása, és hogy sikerül-e majd ügyesen divatjelenséggé tenni a lapot, amit büszkén lehet majd lengetni a Toldi mozi előtt, vagy esetleg még a Mamutban a bowlingpályán is, az a Wan2 nagy kalandja lesz május 25-től a újságárusoknál.