Sztálin meg akarta öletni John Wayne-t

2003.08.01. 10:45
A szovjet diktátort, Sztálint annyira bántotta John Wayne filmszínész antikommunizmusa, hogy eltervezte, megöli őt - derül ki egy Amerikában újonnan megjelent könyvből.
A John Wayne - The Man Behind the Myth (John Wayne - Az ember a mítosz mögött) című könyv írója, Michael Munn szerint a késői 1940-es és a korai 1950-es években több kísérletet is tettek Wayne meggyilkolására.

Álcázott orgyilkosok?

Az első kísérletnél két orosz orgyilkos, magát FBI ügynöknek kiadva próbálta megölni a színészóriást saját irodájában, a Warner Brothers-nél. A merénylet azonban lelepleződött, és a két oroszt letartóztatták - írja a könyv, amely számos forrásból merített, többek között Orson Welles elbeszéléseiből is.

A könyv szerint a próbálkozások megszűntek 1953-ban, Sztálin halála után. A merényletek abbamaradása Sztálin utódjának, Nikita Hruscsovnak köszönhető, aki nagy rajongója volt Wayne-nek. "A merényletet Sztálin utolsó öt őrült évében tervezgette. Amikor meghalt, visszavontam a megbízást" - hivatkozik a könyv Hruscsovra, aki 1958-ban találkozott Wayne-nel, és állítólag felfedte titkait a színésznek. A tiltás ellenére amerikai kommunisták mégis felvették a kesztyűt Wayne ellen, aki egyébként támogatója volt a Joseph McCarthy szenátor vezette kommunistaüldözésnek. Wayne túlélte a gyilkossági kísérleteket, beleértve annak az orvlövésznek a támadását is, aki 1966-ban próbálta megölni, amikor éppen a Vietnámba készülő katonákat látogatta meg. A kőkemény westernszínész végül 1979-ben halt meg, rákban.